Wpis z mikrobloga

#spring #java #naukaprogramowania
gdzie umieszczac pliki jsp? juz drugi czy trzeci dzien sie mecze z tym ze mam wszystko ok spoko, pisane razem z ksiazka Spring in Action, a odpalam strone i 404 wywala ze niby nie znalazlo czegos
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bruno_: przywróć poprzedni stan pliku WebConfig.java, będziesz musiał jeszcze tymczasowo zakomentować zależność na JDBC by projekt mógł wstać jeśli jeszcze tego nie robiłeś. Gdy znów coś nie będzie banglać to do sprawdzenia są logi z aplikacji gdzie wypisuje Spring
  • Odpowiedz
@deemer: ogolnie to z tomcata embedded da sie to postawic? czy musze pakowac w war i na tomcata normalnie stawiac? nie pytalem a moze o to chodzi xD
  • Odpowiedz
@Bruno_: da się tylko powiedz że nie odpalałeś tego teraz cały czas z tamtego main() :D z konfiguracji wynikało że budujesz warke a więc tak też testowałem i mi banglało przy wszystkich poprawkach
  • Odpowiedz
@Bruno_: powinieneś pakować do wara i deployować na tomkacie. Embedowany tomcat nie ma biblioteki do kompilowania jsp (więc możesz ewentualnie dodać ręcznie zależności i też powinno działać)
  • Odpowiedz
@Bruno_: jsp+jstl to prawie to samo co thymeleaf. Thymeleaf ma kilka fajnych ficzerów i szablony nie wymagają kompilacji żeby je podejrzeć w przeglądarce, więc jeśli masz wybór i piszesz w springu, to generalnie thymeleaf zawsze będzie lepszy.
  • Odpowiedz
@Eoghan: thymeleaf powinien dzialac bez problemu czy musze jakies specjalne konfiguracje robic? bo ehh wzialem najprostsza apke z spring guides i znow nie dziala tym razem cos z powodu thymeleafa xD
  • Odpowiedz
@Eoghan: dobra juz dziala
ogolnie to chyba jak juz mam jakies podstawy to bede pisal sam bez ksiazek tylko z dokumentacja coraz ciezsze stronki, nie lubie (a wlasciwie nie umiem) sie uczyc w inny sposob - zauwazylem to jak ogarnialem javafx, korzystalem tylko z docsow i stacka
  • Odpowiedz
@Bruno_: no ze springiem i książkami jest ten problem, że większość jest trochę mało aktualna. Szczególnie teraz pojawiają się problemy z łączeniem javy 8, 9, 10, Springa 4, albo 5 i po logach w konsoli ciężko czasami dojść o co chodzi.
  • Odpowiedz