Wpis z mikrobloga

Projekt nie umarł, ale mając nikłe pojęcie o grafice 3D + mało czasu na przeznaczenie na rozwój, progres jest bardzo wolny ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Generalnie, utknąłem przez ostatnie dwa tygodnie na tworzeniu modelu tego nieszczęsnego malucha. Jest trudniej niż się spodziewałem, ale zapłaciłem za kurs na Udemy, który jest bardzo kompleksowy, więc powoli będę się rozwijać w tym kierunku i mam nadzieję, że efekty będzie widać. Póki co, są niewielkie, ale auto przypomina już auto, z zewnątrz przynajmniej xD Kurs trwa 48 godzin, więc będe mieć co robić.

Póki co zostawię ten model, bo rzygam już blenderem. Przez najbliższy czas zajmę się tym co nie będzie widać, czyli uporządkuje kod kontrolera postaci, bo defaultowo kod od Unity jest tragedią jeśli chodzi o dostosowanie go, by współpracował ze mną i był skalowany do rzeczy które potrzebuje.

Dalej, rozbuduje fizykę pojazdu, by zachowywał się jak zachowywać powinien, wrzucę biegi i ogólnie zrobię z tego pojazd, a nie gokart. A po tym zajmę się stworzeniem jakiejś sensownej test mapy, gdzie będę mógł przetestować fizykę na kilku płaszczyznach, jak wzniesienia, zjazdy, ostre zakręty, dziury w jezdniach, duże skoki, połączy się to też z fizyką, bo chce by inaczej auto jeździło na trawie, na szutrze, na drodze utwardzonej i w błocie.

Dodałem też kilka bardzo sztywnych kamer by lepiej obserwować jak się auto zachowuje ( ͡° ͜ʖ ͡°) dorzucę do tego coś lepszego w przyszłości

Tag do obserwacji: #bordogamedev

#gamedev #unity3d #unity
TymRazemNieBedeBordo - Projekt nie umarł, ale mając nikłe pojęcie o grafice 3D + mało...
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TymRazemNieBedeBordo: ja mam ten sam problem, grafik ze mnie ujemny. problem rozwiazuje albo placeholderami albo mniej badz bardziej konkretnym gotowcem.
bierzesz np cos takiego https://free3d.com/3d-model/low-poly-car-40967.html i klikasz.
oszczedzasz czas na tworzenie kanciastego gunwa jak było w moim przypadku ktore i tak sie do niczego nie nadawało a zamiast tego tworzysz grę. albo jestes programisto albo grafikiem, nie te czasy. albo nie ten skill ( ͡º ͜ʖ͡º
  • Odpowiedz
@alienv: Zrobiłem tak na samym początku gdy testowałem kontroler samochodu ( ͡° ͜ʖ ͡°) To był efekt: https://www.youtube.com/watch?v=O2V9TDlkgKw
Mój problem polega na tym, że chce by to było dość kompleksowe ( ͡° ʖ̯ ͡°) Podobnie jak w my summer car, gdzie na tych kilku pojazdach gra się opiera i będą one dość dobrze odwzorowane, jak i model ich fizyki.

Idealnym wyjście byłby
  • Odpowiedz
@TymRazemNieBedeBordo: Gra będzie zwyczajną próbką umiejętności, czy bardziej poważniejszym przedsięwzięciem? Gra będzie darmowa czy będzie dostępna na steamie za opłatą?
Ze swojej strony polecałbym Ci iść na Kickstartera, bo kogoś ta gra może zainteresować, który sypnie lekką gotówką na start. Dodatkowo jeżeli potrzebowałbyś grafika 3d do samochodów, to mogę Ci podać namiary na popularnego polskiego modera w MTA SA. Jego pierwsze z brzegu wykonane auto
tutenham - @TymRazemNieBedeBordo: Gra będzie zwyczajną próbką umiejętności, czy bardz...

źródło: comment_OPJNDfqWc20OnmqFEtE0mrQD6ztkiFoG.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Gra będzie zwyczajną próbką umiejętności, czy bardziej poważniejszym przedsięwzięciem? Gra będzie darmowa czy będzie dostępna na steamie za opłatą? Ze swojej strony polecałbym Ci iść na Kickstartera, bo kogoś ta gra może zainteresować, który sypnie lekką gotówką na start.

@tutenham: W planach mam nie myśleć o wydaniu, nie myśleć o przyszłości. W planach jest zrobienie szkieletu gry. Mam rozpisane kilka wersji gry, dopiero rozpocząłem tworzenie drugiej. Finalna zakłada posiadanie drugiego
  • Odpowiedz