Wpis z mikrobloga

@4kroki: Pomijając fakt, że źle przekopiowałeś dane z linku:
56 Polska 13 823
58 Gwinea Równikowa 12 727

To widać neuropka z powodu zerowej wiedzy. Gwinea Równikowa to, pomimo wysokiej PKB per capita dzięki dochodom z ropy, jedno z najbiedniejszy krajów na świecie, które pod względem zamknięcia i dyktatury ustępuje tylko Korei Północnej. Dość powiedzieć, że w HDI ma 135 pozycją na 188, ustępując wielu znacznie biedniejszym krajom.
Pominę już fakt,
Tylko że Egipcjanie to nie Afrykańczycy xD

@Szymex2013: Czarni, jako mieszkańcy i władcy Egiptu to w starożytności nie było nic nadzwyczajnego, de facto było ich całkiem sporo.
stali się inteligentni

@RBNG: Tak jakby założenie cywilizacji wynikało głównie z inteligencji xD Zdajesz sobie sprawę, że nasz gatunek jest nadzwyczaj jednorodny genetycznie? A różnice w IQ np. między krajami wynikają głównie z poziomu rozwoju edukacji. Czarni w ameryce też mają niższe, ale to dlatego, że ogólnie biedni, gorzej wykształceni mają niższe.

W ogóle to rasiści śmiejacy się z chatek, powinni się też śmiać z Polaków srających w lesie podczas powstawania
@RBNG: Sam napisałem, że jest faktem, ale chodzi o wyciągane z tego wnioski i poczucie bycia lepszym przez niektórych. Czego sie spodziewasz jak porównasz Somalie z rozwinietym krajem UE? :D
Zapominają, że w ten sposób można się też z Polaków pośmiać (niekoniecznie z IQ, znajdzie się wiele podobnych pseudoargumentów. A co do tego skąd wynika - https://pl.wikipedia.org/wiki/Rasa_a_inteligencja np. tutaj możesz o tym poczytac, są odnośniki do źródeł. W ogole pojecie rasy
@Semargl: Nie wiem co w tym dziwnego, że króla się wybiera przez rytualną walkę. Taka tradycja.
U nas też cywilizowany kraj, autostrady, płatności bezgotówkowe, wielkie korporacje, szeroko rozwinięta medycyna, ogólny wolny dostęp do edukacji itd., a co tydzień ludzie klęczą przez godzinę przed obrazkiem brodatego jegomościa, bo nie chcą iść do piekła.
@wcfilmowe: a panstwo polskie nie istnialo 100 lat? xD

Sam Zloty Wiek trwal 100 lat. Pozdrawiam

Zreszta juz w poprzednim komentarzu pisalem ze chodzi o okolicznosci i geopolityke. Nie mozna porownywac cywilizacji z roznych epok, to chyba oczywiste dla przecietnego szympansa
@wcfilmowe: No bo Polska to taka wakanda. Nie nazywaj tego kraju cywilizowanym, bo tu tez prawie same zwierzęta. Wejdź sobie na grupy na fb dla ludzi 30+, kopalnia raka XD to ze mamy grupy społeczne które stoją cywilizacyjnie wyżej niż reszta nie określa kraju jako cywilizowany. A co do dziwności rytuału, serio typie? Naprawdę pozycja ma być wywalczona siła? Przecież to nawet dyplomatyczne nie jest. I jak w oczach świata ma
@Semargl: Ale czy ja napisałem, że wybieranie przywódcy poprzez rytualną walkę to najrozsądniejszy sposób i każde państwo powinno to jak najszybciej wprowadzić? Nie. Po prostu nie dziwi mnie, że jakaś populacja posiada tradycje i swoją kulturę, bo uważam, że to normalne.