Wpis z mikrobloga

Właśnie dostałam w pracy polecenie prowadzenie szkolenia jutro! Z czegos, czego sama nie ogarniam, bo jestem relatywnie nowa w pracy. I to po angielsku dla kadry zarzadzajacej. Bede musiała czytać do nocy procedury i tworzyc jakas #!$%@? prezentacje. Nie ma opcji, żeby ktos inny za mnie to zrobil...

Aktualnie zamknelam sie w kiblu, bo dostalam srogi atak paniki. 30min zajelo mi uspokojenie się troche, jednak nadal boje sie wyjść z lazienki xD

#!$%@?....

Może macie jakieś rady na prezentacje? Nigdy żadnej nie prowadziłam, jestem dość zamknięta w sobie i cicha... Cieple slowa tez sie przydadza.

#pracbaza #prezentacja #bojesie ##!$%@? #przegryw
  • 61
@rzuf22: Generalnie mam wytlumaczyć jak się wypełnia druczki i pliki. Gdzie pliki mają po 10 zakładek i są skomplikowane, dlatego trzeba pomocy przy zrozumieniu ich. Ja nie zajmuje się tymi plikami więc nie mam zielonego pojęcia. Siedze teraz i sprawdzam formuły i czytam procedury uzupelniania plików, jednak nie wszystko jest dla mnie jasne ;/ Ogólnie szef nie zauważył maila, że był poproszony o zrobienie takiej prezentacji i wybrał mnie na "ochotnika"
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@grzeszna: myk na głęboką wodę, ale na dobre Ci to wyjdzie. Nowe wyzwanie i doświadczenie, a po wszystkim będzie Cię rozpierala duma i będziesz się z tego śmiała. Pamiętaj, że Ci po drugiej stronie to też tylko ludzie i nawet jak się zatniesz to zrozumieją.
@grzeszna: Misiaku, skoro jesteś nowa w pracy, młoda, nie ogarniasz to dlaczego Tobie zlecili takiej poważnie, mające wpływ na wizerunek firmy zadanie? :( dasz radę, powodzenia!

PS wiem, że odpowiedź na powyższe pytanie, to ro że jesteś ładniutka. ;)
@HipopotamEscobara: Nie. Po prostu wszyscy maja ogień w pracy i dużo zajęć, spotkań, deadlinów. Akurat jest u nas gorący okres. I tylko ja nie miałam według szefa aż tak ważnych rzeczy w tym dniu. No i stwierdził to dzień przed...
@grzeszna:
Rozpocznij żartem
Wybierz 3 punkty na widowni na których będziesz zawieszac wzrok
Poruszaj się po scenie
Nie gap się w slajdy
Wyobraź sobie widownię jako pojedynczego człowieka i staraj się z nim rozmawiać
Nie boj się ciszy, sama ją generuj pauzami
Nie klep słów jak z karabinu
Rece to przedłużenie języka, pomagaj sobie nimi, nie trzymaj luźno zwieszonych wzdluz ciała
Miej pojęcie o czym mówisz ( ͡° ͜ʖ
@HipopotamEscobara: To jest w sumie szef mojej szfowej, który mnie nie zna prawie. Ale wiesz, ja się tym nie zajmuje jakoś i się nie znam. Polegnę na pytaniach ;P A szefowa nie może mi pomóc z tym, bo sama ma spotkanie. ;/ Ale jakby mogła to by za mnie poszła, bo ja jestem świeżak i serio zero zero xd A przygotowując się do tego, już mi się wszystko myli ;/ za
@grzeszna jeśli boisz się pytań, to pamiętaj ze za kazdym razem kiedy czegos nie jestes pewna, mozesz powiedziec ze to skomplikowane/złożone zagadnienie i wyślesz odpowiedź mailem. Dwa - power point ma opcje umieszczania notatek pod slajdem. Wpisz tam duzo słów kluczy ktore pomoga ci w mowieniu. Jak postawisz komputer gdzies przed soba to wizualny efekt będzie duzo lepszy niz czytanie z ekranu rzutnika. Trzy - wypij szklanke wody z cytryna przed prezka,
@grzeszna: czyli bardziej szkolenie niż prezentacja :D

No, ale z drugiej strony, najlepiej się czegoś porządnie nauczyć właśnie pod presją wytłumaczenia tego komuś innemu :P

#!$%@?, że się myli. W trakcie snu się wszystko naprostuje (udowodnione naukowo, dlatego lepiej pamiętamy wierszyki jak się obudzimy niż dzień wcześniej). Co do pytań, wtrąć pare sformuowań typu "obviously", "its known..." itp. to się będą wstydzić zapytać o pierdoły, a na jakieś mega odjechane pytania
@grzeszna: Jebnij się w dekiel, przecież oni i tak nie zrozumieją ani słowa z tego co pier..olisz( ͡° ͜ʖ ͡°) Marzą tylko o jednym, by ta c,,ipa skończyła pier..olic bo szkoda życia ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
@rzuf22: Zasnęłam nad tym i jeszcze nie zdążyłam przeczytać wszystkiego do tego szkolenia. Bo to ma być szkolenie ;P Mająć przerobione 30% formatek, widzę już jak wyjaśnię pozostałe 60, ktorych na oczy nie widziałam xD
Też myślałem, że będę miał z czymś takim problem, a od pół roku prowadzę u mnie w firmie szkolenia i daję radę. Kwestia, która mi mocno pomogła wyluzować, to jak jeden z bardziej doswiadczonych trenerów mi powiedział, że ludzie nie przychodzą tam, żeby na mnie popatrzeć i pooceniać, tylko po wiedzę, którą mam im przekazać i to na niej się skupiają. Oczywiście dobra znajomość materiału też pomaga, ale to przychodzi z czasem,