Wpis z mikrobloga

Znalazłem coś takiego w starym testamencie

Jeśli mężczyzna znajdzie młodą kobietę - dziewicę niezaślubioną - pochwyci ją i śpi z nią, a znajdą ich, 29 odda ten mężczyzna, który z nią spał, ojcu młodej kobiety pięćdziesiąt syklów srebra i zostanie ona jego żoną. Za to, że jej g---t zadał, nie będzie jej mógł porzucić przez całe swe życie

Pwt 22

hej #rozowepaski katoliczki skoro wierzycie w tego boszka dżizasa to nie powinniście mieć nic przeciwko gwałtom bo jest to zupełnie normalne.

Czekam na trolli co napiszą, że islam jest zły bo tam się "bardziej gwałci" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#tfwnogf #bekazkatoli #przegryw #stulejacontent
  • 88
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Clermont: ehh, żartujesz sobie chyba. Nie pochwalano, tylko mogłeś mieć konkretne narodowości jako niewolnika. Mogłeś mu n-----ć, ale jak nie zginał w ciągu następnego dnia.

Boski tekst człowieku. Był w stanie powiedzieć, nie wolno jeść owoców morza, czcij ojca swego, ale niewolnictwo jest niemoralne już nie.

O czym ty człowieku mówisz? To, że wtedy ludzie byli barbarzyńcami w temacie niewolnictwa i praw człowieka to jeżeli już bóg powinien był to
  • Odpowiedz
Powiedz po prostu jakie masz stanowisko w tej sprawie, bo za chwile wyjdziesz z tekstem "ja to nie pochwalam mordowania i niewolnictwa, ale ST jest spoko" :) To już pare osób wyżej przynajmniej do kościelnego nadpisania ST nowym i olania starego się przyznało. Większość apologetów tak śpiewa, dziwne, że ty nie.

@iAmTS: Nie wiem, ile razy to trzeba tłumaczyć. Chrześcijan nie obowiązują przepisy Prawa Mojżeszowego, ale zasady, na których
  • Odpowiedz
@Clermont: no i widzisz ja kwestionuję zupełnie "zasady na których te przepisy były oparte", ale to nie ważne. Postuluję odrzucenie rozważania pozytywnych rzeczy ze starego testamentu przez tonę gówna które zawiera, a które całkowicie obalają jego wartość. To ty próbujesz usprawiedliwiać prawa tam opisane.

To, ze jakiś tam duch pozostał ten sam nie bardzo widać, szczególnie we fragmentach Kapłańskiej, które nie wiem po kiego grzyba zostały w ogóle włączone (znaczy
  • Odpowiedz
To co wyraziłeś na końcu znaczy "wybierzcie sobie co tam jest dobrego, bo to w dobrym duchu pisane a resztę, co rozwój społeczeństwa uznaje za karygodne, porzućcie".

@iAmTS: Gdzie coś takiego napisałem? Wszystkie księgi są równouprawnione. Jeśli ktoś twierdzi, że na ST można przymknąć oko, to nie jest to chrześcijański pogląd. Nie zdezaktualizował się Stary Testament, tylko konkretne przepisy.

Czymś co językowo nie istnieje i nikt tak poza religią
  • Odpowiedz
@Clermont: ehhh, nie no zapomniałem, bo wtedy "własność" to było zatrudnienie. I bicie swojej "własności" tak zeby jednak na drugi dzien nie umarła to całkiem spoko rzecz. Ot prawo OD BOGA natchnione przez ducha. Równorzędnie mądry tekst jak księga Rodzaju czy cały Nowy Testament.

Przepisy sie zauktaulizowały, no proszę. Te wprost zniesione przez Jezusa zapewne, w koncu on mial taką władzę. Gdzie jezus wprost powiedzial ze nie mozna miec drugiego
  • Odpowiedz
Kolega chyba nie rozumie generalnie, że dla ludzi patrzących z boku zupełnie zdumiewające jest, że Bóg w Starym Testamencie łamał konwenanse i dawał rozkazy zupełnie oderwane od tamtych praktyk i oburzające wszystkich. Nie wolno było robić rzeźb na podobieństwo, zmiana kategoryczna w stosunku do panujących zwyczajów (widać jak szybko ludzie chcieli do nich powrócić). To jakoś DAŁO SIĘ ZROBIĆ, no a w przypadku niewolnictwa to wiadomooo, trudna sprawa, nie można tak od
  • Odpowiedz
@iAmTS: Najbardziej demokratyczne państwo na świecie jeszcze 50 lat temu uważało, że ludzie o innym kolorze skróy są gorsi, a Ty chciałbyś tłumaczyć ludziom sprzed kilku tysięcy lat, że niewolnictwo jest złe? XD
  • Odpowiedz
@Wojtekq: no ja tam nie wiem co jest w mocy Boga. To na c--j było regulować? To jest absurdalny tekst ten Stary Testament i tyle.

Poza tym co mamy wynieść z tej księgi skoro moralność ludzi jest lepsza od tej spisanej z natchnienia Boga? Czy ST jest wartościową księgą poza historyjkami jak z mitologii greckiej? Poza jakimiś wzmiankami historycznymi o narodach czy królach? Nie sądzę.
  • Odpowiedz