Skąd się wziął mit, że na zachodzie (głównie Niemcy i UK) cena jedzenia jest porównywalna, albo nawet tańsza (xD) niż w Polsce? Przecież to w PL cena jedzenia jest 2-3x razy niższa.
@manefg: bo jest, ale w polsce są tańsze zamieniki, często w gównianej jakości. Jeśli porównujemy podobne produkty to różnicy zazwyczaj nie ma albo jest minimalna na korzyść polski/zachodu.
Ja sam kupuję tylko markowe produkty, więc wypad na zakupy do niemiec nie razi mojej kieszeni, a wiadomo, że zachodnie czipsy, napoje, mieso itp, są lepszej jakości niż ich wschodnie odpowiedniki.
@manefg Nie wszystko, sa produkty ktore sa tansze niz w pl Ale tez chodzi o fakt, ze zarabiasz 4 x tyle a cena jest na niemalze identycznym poziomie (wypowiadam sie nt cen zycia w hamburgu, DE)
@manefg: Co ty #!$%@?? Jak sie policzy wg parytetu sily nabywczej to Polsce zarabia sie dwa razy wiecej, a koszty zycia 3 razy tansze. Dlatego przyjechalo do nas 2 miliony ludzi z UK i Niemiec.
@manefg #!$%@? jakim Ty jestes dzbanem. Mieszkam w HH i mam bezposrednie porownanie cen tu a w polsce (gorny slask) Ceny sa nominalnie takie same, za mieso zaplacisz wiecej a za makaron jajka i olej - mniej niz w polsce. Do #!$%@? nedzy, jak czytam takie bzdury to sie krew we mnie gotuje, sila nabywcza pieniadza, dzbanie, slyszales o tym? #czarnolisto
@Modzian: Co smieszniejsze, w Rossmanie nawet po przeliczeniu na złotówki zostawiam mniej niż w Polsce, w spożywczaku może więcej 20-35% w zalezności co kupuje (chociaz zdarza się, że tyle samo za te same produkty które kupiłbym w Polsce), a zarabiam 6x czy 7x więcej niż w Polsce. ;)
#polska #emigracja #uk #niemcy
@dwa_koty_kastrowane: wg. parytetu siły nabywczej zarabiając średnią to nawet nie będzie 2x mniej
@Obserwator_z_ramienia_ONZ:
Ja sam kupuję tylko markowe produkty, więc wypad na zakupy do niemiec nie razi mojej kieszeni, a wiadomo, że zachodnie czipsy, napoje, mieso itp, są lepszej jakości niż ich wschodnie odpowiedniki.
Ale tez chodzi o fakt, ze zarabiasz 4 x tyle a cena jest na niemalze identycznym poziomie
(wypowiadam sie nt cen zycia w hamburgu, DE)
@Modzian: No właśnie nie jest xD.
@Trixie: To jest pensja brutto. W Niemczech singiel, który ma 3500 brutto dostanie ok. 2000 netto. I do tego dochodzi siła nabywcza.
@swital: Właśnie nieprawda.
@lekkonieobecny: xD
@dwa_koty_kastrowane: Nieprawda, bo statystyka bierze pod uwagę tylko porównywalne zbiory. Nie ośmieszaj się.
@Trixie: Nie, ale w Polsce są sporo niższe i nie ma bykowego.
Mieszkam w HH i mam bezposrednie porownanie cen tu a w polsce (gorny slask)
Ceny sa nominalnie takie same, za mieso zaplacisz wiecej a za makaron jajka i olej - mniej niz w polsce.
Do #!$%@? nedzy, jak czytam takie bzdury to sie krew we mnie gotuje, sila nabywcza pieniadza, dzbanie, slyszales o tym?
#czarnolisto
@Modzian: Czyli statystka porównująca tysiące produktów umywa się do twoich spostrzeżeń. XDDDDDDDD
@Modzian: To są nominalnie takie same czy czasami płaci się więcej a czasami mniej? ( ͡° ͜ʖ
@Strahl: Dziwne skoro mają tam mniejszy VAT i niższe koszty dystrybucji. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Strahl: A za ubezpieczenie płacisz 500 zł a za wynajem kawalerki 1500 zł. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Za fryzjera czy dentystę też?