Wpis z mikrobloga

@tuwolnopalic: powiem tak, używam monitora 4K do gier od 2 lat. Jeśli tylko grasz to lepiej patrzeć na 120+ Hz 1440p, najlepiej jakiś IPS.
Aczkolwiek ponieważ mam 1440p i 2160p 60Hz, to powiem od razu, że nigdy bym nie wrócił do niższej rozdzielczości. Za parę miesięcy bedą nowe monitory 100+ Hz 4K, wtedy zacznie się zabawa, ale ich wdrażanie potrwa.
Mój monitor kosztował 300 USD.
No i mój ma 28 cali,
@WhyCry: @Dolan: Karta graficzna puki co slaba ale ja bardzo żadko zmieniam sprzet takze ten monitor na przyszlosc patrze. Monitor nie tylko do grania ,filmy, internet . I moje pytanie czy granie w hd na monitorze 4k to lipa bedzie?(filmy wiadomo ze spoko,internet tez chyba spoko) ? Tak sie przymierzam do tej grafiki ale ceny skutecznie ostudzaja mój zapał
@tuwolnopalic: jak nie masz dobrej karty (minimum GTX 1070) to zapomnij o 4K. Naprawdę się nie opłaca. Są gry które ci ruszą na medium, ale to już granica możliwości tych kart. Chyba, że mówimy o tych popularnych FPS, overwatch, fortnite, pubg, siege te jeszcze pójdą na 4K nawet z 1060.
Radzę jednak kupić monitor 1440p. To dobry przystanek, a monitory 4K do grania będą znacznie popularniejsze za 2-3 lata. (mam każdą
@WhyCry: Czy gra na monitorze 4k w rozdzalce fhd wygląda gorzej niż w monitorzefhd w pełnej rozdzielczosci na fhd?
W wot pykam głównie plus jakieś tanie gierki zprzed kilku lat w asasina jakiegos far craya a ustawienia slabsze mnie nie bolą.
Ps troche bolą ale bardziej boli cena kart graficznych
@tuwolnopalic: 1080p na monitorze 2160p wygląda okropnie. To 4x mniejsza rozdzielczość, dosłownie 1/4 ekranu. 1440p na 2160p to jeszcze jakoś wyglada, ale bez anti aliasingu widać krawędzie i psuje to efekt. Zdecydowanie lepiej grać z natywną rozdzielczością. Trust me, grałem na 1440p przez 4 lata teraz od 2 lat 2160p. Testuje karty i po prostu mam z tym styczność na co dzień. Nie chcesz grać 1080p na 2160p, popsuje ci to
@tuwolnopalic: Chyba nie do końca miałeś ten plan przemyślany. Granie w 4K wymaga wielu kompromisów, no chyba że na konsoli ;)
Od siebie dodam, że granie w 4K to jakbyś oglądał rendery/screenshoty z zapowiedzi gier. Wszystko jest niesamowicie szczegółowe, warte nawet grania w 60Hz. Do szybszych gier typu FPS, 60 Hz raczej się nie nadaje.
@WhyCry: Terazniejszy monitor mi dogorywa mam go z 10 lat i patrze na cos nowego z perspektywą kupna nastepnego az ten sie #!$%@?.Nie chodzi mi o 4k dziś ale juz powoli robi sie to standard(filmy ,youtuby,netflixy) a czasami pykne w wota czasami w cos na padzie, nie podniecam sie jakos grafiką ( a gra to jakieś 20% uzytkowania kompa) ale jak sie faktycznie nie da to sobie odpuszcze
@tuwolnopalic: najlepiej odwiedź jakieś stoisko z monitorami i po prostu zobacz czy zależy ci na tak gęstych pikselach. Do tworzenia grafiki to raczej nie brałbym 27-28 4K, min 32 cale. Jeśli chodzi o filmy to raczej nie oczekuj cudów bo streamie 4K, wygląda to tylko trochę lepiej niż bluray 1080p. Mało jest jeszcze dobrego kontentu 4K, to naprawdę widać tylko w grach.
@WhyCry: Nie oczekuje cudów jakbym oczekiwał to nie siedzialbym na 19cali 1440x900 przez tyle lat. Faktycznie podjade bo to chyba dyskusja jak z pasty o chodzeniu po bułki( ͡° ͜ʖ ͡°) . Dla mnie wiedzmin 3 na moim monitorze w 30 klatkach to zajebista zabawa, oglądam dokument na yt w 480p i tez spoko