Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś na chłopski rozmów omówić strukturę katalogów Domain, UI, Application, Infrastructure według #ddd ?
Chodzi mi oto, że mam problem gdzie, do jakich katalogów mam wrzucać takie rzeczy jak:

- implementacja danych klas repozytoriów (które dziedziczą po doctrine, eloquent, cokolwiek)
- CLI / Queue taski
- modele, które dziedziczą po abstrakcyjnych klasach frameworków

#php #ddd #programowanie
  • 5
Poszukaj materiałów od firmy bottega. Polecić mogę również książkę DDD dla architektów oprogramowani -Vaughn Vernon
@malypirat:
UI to tak naprawdę szablony (Twig, Blade, Smarty, etc.) które spokojnie mogą lądować w Infrze.

Infrastructure: Wszelkie twoje implementacje Doctrine, mapowania, sesja Symfony lądują tutaj. Niektórzy pakują tam cały framework.

W Application trzymasz DTO i Services; Application Services to takie pierwsze miejsca dostępowe ze świata zewnętrznego do twojej domeny. Tłumaczą wszelkie stringi i inty na VO twojej domeny. Są w pip cieniutkie. Operują bezpośrednio na Domain Services, ale nie muszą
@malypirat:
Domena nie powinna mieć nic wspólnego z infrą. Powinna być jak najbardziej purée. Choć widziałem użycia Doctrine'owego ArrayCollection, bo jak twierdzą autorzy - sami by takie coś napisali.