Aktywne Wpisy
drobne_na_taryfe +368
miałam już sąsiadów jarających na balkonie fajki i blanty, trzymających tam niezamykające japy papużki, dzieci i psy, ale gość używający co drugi dzień na balkonie frytkownicy to nowa jakość
nieocenzurowany88 +226
Otóż, co może być niesamowitym odkryciem dla wielu, zadaniem żołnierza nie jest siedzenie w koszarach, kręcenie wora i strzelanie raz na rok. Zadaniem żołnierza jest obrona bezpieczeństwa i interesu naszego kraju.
Żołnierz ma płacone za to, że jest w gotowości narazić swoje życie w obronie bezpieczeństwa Polski i polskiego interesu narodowego. Po to, by Mirek i inny Areczek nie musiał. Wszyscy się na to składamy w podatkach.
Jeśli więc mamy możliwość wspólnie z siłami innych krajow NATO powstrzymać postępy grożących nam wprost wojną kacapów na Ukrainie, np. na drodze obstawienia granicy z Białorusią aby stacjonujące tam jednostki ukraińskie mogły pójść walczyć, to powinniśmy to zrobić - BO TAKI JEST NASZ INTERES NARODOWY.
Nie wspieramy Ukrainy z miłości lub dobrego serca. Wspieramy ją, bo zatrzymuje plany odbudowy strefy wpływów przez naszego odwiecznego wroga pogrążonego w odmętach faszystowskiego szaleństwa. Do dziś przechodzą mnie ciarki, gdy myślę, co mogłoby się stać, gdyby Ukraina rzeczywiście upadła w 3 dni.
Ale oczywiście, możemy schować głowę w piasek, udawać, że życie toczy się jak dawniej i wcale nie jest przeciwko nam już teraz prowadzona wojna hybrydowa. Możemy przyjąć falę 10 mln uciekinierów z przegranej Ukrainy, obserwować, jak ewakuuje się stąd zagraniczny kapitał, a wraz z nim nasze marzenia o przyszłości, jak wydajemy 30% PKB na wojsko zamiast na poprawę jakości życia, a na koniec i tak wylądować w okopie gdzieś w okolicach Suwałk, słuchać doniesień o kolejnych bombardowaniach i modlić się, by nie trafiło w dom Twojej rodziny, aż w pewnym momencie przyleci pocisk 152 mm i zakończy Twoje życie zanim jeszcze na dobre się rozpoczęło.
#ukraina #rosja #wojna #polska
Tldr:
@czerwonykomuch: No właśnie. A Polski nikt nie atakuje. Także polskich żołnierzy zostaw w spokoju.
Przecież na kilometr czuć to, że jest to spin z Kijowa nakierowany na wciągnięcie NATO do swojej wojny.
Po jakim czasie należy odpowiadać na wysrywy saszek z Kijowa?
Daj jakieś wytyczne, mykola.
@czerwonykomuch: Ukraina nie jest naszym krajem, naszym krajem jest Polska.
@marian-stefan: hehhehe. Ale k---a ma rację. Możesz zakłamywać rzeczywistość, ale jesteś pierwszym "Pokoleniem" od wielu lat, które nie żyje pod ruskim butem. Kiedy rosyjscy żołnierze wyjechali z Polski? Jakoś w 1991 roku, przypomnę Ci też, że zbrojnie weszli w 1939r..
I dodam, że jak już się p------------z do Ukraińców, to uważaj, bo Ukraina zachodnia ma Polskie korzenie, Które po wojnie wcielono do ZSSR, nie wspominając, że za czasów świetności Polski mieliśmy 3/4 dzisiejszej Ukrainy w ramach Rzeczypospolitej Obojga Narodów.
Ale co ja będę wymagał od rodaka, co nawet historii własnego kraju nie zna za dobrze. Rosja to wróg. A teraz mamy możliwość nie walczyć pod Twoim domem lub moim, a gdzieś daleko na Ukrainie.
Pokaże Ci historię konfliktów zbrojnych
Konfiarze powinni pamiętać klasyka...
I dodam, że jak już się p------------z do Ukraińców, to uważaj, bo Ukraina zachodnia ma Polskie korzenie, Które po wojnie wcielono do ZSSR, nie wspominając, że za czasów świetności Polski mieliśmy 3/4 dzisiejszej Ukrainy w ramach Rzeczypospolitej Obojga Narodów.
Ale co ja będę wymagał od rodaka, co nawet historii własnego kraju nie zna za dobrze. Rosja to wróg. A teraz mamy możliwość nie walczyć pod Twoim domem lub moim, a gdzieś daleko na Ukrainie.
Pokaże Ci historię konfliktów zbrojnych z Rosją.
Wojna Polski i Litwy z Moskwą 1492–1494
Wojna Polski i Litwy z
@joazaxa: historię konfliktów zbrojnych z Rosją.
Wojna Polski i Litwy z Moskwą 1492–1494
Wojna Polski i Litwy z Moskwą 1500–1503
Wojna Polski i Litwy z
Nikt nie użyje broni jądrowej, bo jest jej