Wpis z mikrobloga

Ehh, ta gra jest stanowczo za łatwa. Ustawiłem poziom trudności na maksymalny, agresję na dużą, do tego mody (Glavius, Enhanced AI) na niby lepsze AI, no a ono wciąż nie potrafi myśleć. Zagrałem kilka gier w takim zestawie i po dojściu do roku 2300 już właściwie nie ma co robić, bo mam kilka razy więcej planet niż każde inne imperium. Dopiero ustawienie połowy cywilizacji jako ksenofobów, militarystów, oczyszczaczy i innych tego typu trochę pomogło, no ale tak czy siak mam najwięcej planet ze wszystkich. No bez jaj, skoro cała połowa galaktyki to fanatyczne ksenofoby i oczyszczacze, to powinni w miarę szybko kolonizować planety, bo nie muszą tylu punktów wpływu używać, a tu taki klops.

Nawet jak poczekałem kolejne kilkadziesiąt lat, to nic się nie stało, oczyszczacze nie oczyszczają, tylko siedzą w tych swoich norach, albo przejmą jeden układ i koniec. Znacie jakieś mody, które rzeczywiście powodują, że można się po AI czegokolwiek spodziewać? Chciałbym w końcu dostać jakieś baty, tylko nie od bonusów +300% do surowców, ale żeby rzeczywiście mi taktycznie dupsko skopali. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak za dużo kolonizuję, układy są rozciągnięte i nie mam floty, to powinni mi wszyscy wokół wypowiedzieć wojnę. A nawet jak mnie ktoś atakuje, to zwykle pojedynczo i dzięki sile gospodarki i dużej liczbie skolonizowanych układów jestem szybko w stanie zbudować równie silną flotę, albo gościa zablokować w jednym układzie, budując silną obronę na planecie.

#stellaris
Gother - Ehh, ta gra jest stanowczo za łatwa. Ustawiłem poziom trudności na maksymaln...

źródło: comment_9THjTWf3f6qBGMRbgJXt3louf2gyr4rC.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gother: No to są proste skrypty, a nie myśląca sztuczna inteligencja, jak ogarniesz mechaniki i sposób ich działania to niczym Cię nie zaskoczą. Jak chcesz zmierzyć się z myślącym przeciwnikiem to tylko multiplayer.
  • Odpowiedz
@xyzzy: @ppiasq: W multiku mnie odrzuca to, że trzeba siedzieć cały czas przed kompem i raczej ciężko cokolwiek z tym zrobić. No cóż, będę musiał to sprawdzić, bo widzę że nic chyba tego AI nie naprawi.
Właśnie ta moja taktyka kolonizowania ile się da i posiadania właściwie zerowej floty sprawdza się na niepełnosprawną AI, ale na graczach by padła, bo by się wszystkie hieny rzuciły na mój teren.
  • Odpowiedz
@Goglez: Robiłem tak, no i wyszło w sumie na to samo, bo co prawda miałem mniej planet, ale i tak o wiele więcej od przeciwników. A wtedy wystarczy pokonać jednego i masz już olbrzymią przewagę nad resztą.
  • Odpowiedz