Wpis z mikrobloga

Nawiązując do tego wpisu, ciekawa jestem z ilu rzeczy człowiek sobie nie zdaje sprawy - wiadomo, nieznajomość prawa szkodzi, ale dlaczego chociażby w szkole nie mówi się o takich przepisach?
Przykładowo wiedzieliście, że w momencie ukończenia 18 roku życia odpowiadacie na równi ze swoim rodzicami za terminowe płacenie czynszu? Mogłam coś poknocić, ale temat mnie zainteresował w momencie gdy mojej koleżance przyszło pismo, że zalega z czynszem łącznie na kwotę ponad 20 tysięcy. Nikogo nie obchodzi czy się uczysz i jesteś na utrzymaniu rodziców oraz że nie podpisywałeś żadnej umowy zobowiązującej do opłacania czynszu. Mieszkasz=płacisz. Dodatkowo nikt Cię o tym nie poinformuje w dniu skończenia 18 lat czy kilka miesięcy później, dowiesz się po kilku latach, gdy pójdziesz wreszcie do pracy a dług urósł do horrendalnej kwoty. Warto wtedy pamiętać, że po 2 czy tam 3 latach długi z tytułu czynszu się przedawniają, więc nie dajcie się namówić na złożenie pisma o rozłożenie długu na raty - wtedy oficjalnie uznaliście dług i tracicie prawo do przedawnienia.

Może ktoś potwierdzić czy rzeczywiście jest tak jak piszę?

#prawo #rodzina
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Elph: jakis czas temu nawet ktorys z uzytkownikow pisal, ze znalazl sie wlasnie w takiej sytuacji i ma kilkadziesiat tysiecy dlugu narobionego przez rodzicow do splacenia...
  • Odpowiedz
wiadomo, nieznajomość prawa szkodzi, ale dlaczego chociażby w szkole nie mówi się o takich przepisach?

@Elph: Bo... obywatel wykształcony to obywatel trudniejszy do kontrolowania.

Lepiej wrzucić im 2 lekcje religii
  • Odpowiedz