Najbardziej interesujące dla większości czytelników jest zapewne porównanie z poprzednią wersją tej żarówki czyli z szarą Xiaomi Yeelight RGBW E27 Smart LED Bulb 9W, więc od tego zaczniemy. Na końcu wpisu znajdziecie krótko podsumowane parametry techniczne nowej żarówki i linki do sklepów, w których jest aktualnie dostępna + kupon na sporo niższą cenę!
►Co się zmieniło w nowej wersji żarówki? Moc wzrosła z 9W na 10W, wraz z tym jasność z 600lm na 800lm. Czyli małym wzrostem poboru prądu zyskaliśmy spory większą jasność! Różnica nie jest ogromna, ale widoczna. Pokój, który wcześniej był częściowo niedoświetlony teraz wygląda dużo lepiej. Obudowa wygląda praktycznie identycznie, zmienił się kolor z szarego na biały. Producent chwali się też na opakowaniu możliwością kontrolowania żarówki głosem, ale to było też możliwe w poprzedniej wersji. Zakres temperatury barw pozostał bez zmian. W mojej subiektywnej opinni nowa wersja żarówki reaguje szybciej na zmiany ustawień wydawane głosem lub z aplikacji yeelight lub Mi Home. W nowej wersji nie występuje problem piszczenia. Cena: stara wersja aktualnie kosztuje 18.99$ na flash sale a nowa 21.99$ z kuponem NEWYEE27.
►Czy faktycznie działa z Google Assistant? Tak! Bez problemu się paruje przez aplikację yeelight (koniecznie trzeba wybrać serwer DE aby działało z google!), nastepnie w ustawienaich google home wiążemy konto yeelight z Google i ustawiamy w którym pomieszczeniu znajduje się żarówka. Wszystko działa bez problemu, zarówno zmiana jasności jak i kolorów, włączanie/wyłączanie, tryb zachodu/wschodu słońca itp.
Parametry techniczne żarówki Yeelight YLDP06YL 10W: Gwint: E27 Moc: 10W Jasność: max 800 lm Zakres barw: 1700 - 6500K Żywotność: ponad 22 lata przy używaniu średnio 3h dziennie. (25 000h) Wi-Fi: 2.4GHz b/g/n Wymagania dotyczące smartfona którym sterujemy: Android 4.4 lub wyższy, iOS 8.0 lub wyższy.
@AliPaczka: 1 pytanie, jak sterować głosem ( ͡°͜ʖ͡°) 2. W kuchni mam 2 stare, i miejsce jeszcze na 2 żarówki, nie będzie to dziwnie wyglądało jak kupie 2 nowe (mogą być włączone niezależnie) ? 3. Co daje google asystent? Tak w skrócie gdybyś mógł opisać Chociaż cena teraz i starej i nowej to jakaś tragedia ...
1. czy mogę tym sterować z poziomu iOS przez ten homekit, jak i np z przeglądarki laptopa?
tylko z dedykowanych aplikacji na smartfona i google assistant, nie wiem czy działa z homekit bo nie mam jak sprawdzić. W necie są jakieś rozwiązania umożliwiające sterowanie tymi żarówkami z RPi ale nie testowałem nigdy. Edit: Jest też coś takiego jak na screenie.
2. jest możliwość wyczytania ze statystyk ile pobiera prądu?
Najbardziej interesujące dla większości czytelników jest zapewne porównanie z poprzednią wersją tej żarówki czyli z szarą Xiaomi Yeelight RGBW E27 Smart LED Bulb 9W, więc od tego zaczniemy. Na końcu wpisu znajdziecie krótko podsumowane parametry techniczne nowej żarówki i linki do sklepów, w których jest aktualnie dostępna + kupon na sporo niższą cenę!
►Co się zmieniło w nowej wersji żarówki?
Moc wzrosła z 9W na 10W, wraz z tym jasność z 600lm na 800lm. Czyli małym wzrostem poboru prądu zyskaliśmy spory większą jasność! Różnica nie jest ogromna, ale widoczna. Pokój, który wcześniej był częściowo niedoświetlony teraz wygląda dużo lepiej. Obudowa wygląda praktycznie identycznie, zmienił się kolor z szarego na biały. Producent chwali się też na opakowaniu możliwością kontrolowania żarówki głosem, ale to było też możliwe w poprzedniej wersji. Zakres temperatury barw pozostał bez zmian. W mojej subiektywnej opinni nowa wersja żarówki reaguje szybciej na zmiany ustawień wydawane głosem lub z aplikacji yeelight lub Mi Home. W nowej wersji nie występuje problem piszczenia.
Cena: stara wersja aktualnie kosztuje 18.99$ na flash sale a nowa 21.99$ z kuponem NEWYEE27.
►Czy faktycznie działa z Google Assistant?
Tak! Bez problemu się paruje przez aplikację yeelight (koniecznie trzeba wybrać serwer DE aby działało z google!), nastepnie w ustawienaich google home wiążemy konto yeelight z Google i ustawiamy w którym pomieszczeniu znajduje się żarówka. Wszystko działa bez problemu, zarówno zmiana jasności jak i kolorów, włączanie/wyłączanie, tryb zachodu/wschodu słońca itp.
Parametry techniczne żarówki Yeelight YLDP06YL 10W:
Gwint: E27
Moc: 10W
Jasność: max 800 lm
Zakres barw: 1700 - 6500K
Żywotność: ponad 22 lata przy używaniu średnio 3h dziennie. (25 000h)
Wi-Fi: 2.4GHz b/g/n
Wymagania dotyczące smartfona którym sterujemy: Android 4.4 lub wyższy, iOS 8.0 lub wyższy.
ZDJĘCIA i SCREENY
Gdzie kupić?
Gearbest - Wersja kolorowa z recenzji 21.99$ z kuponem NEWYEE27
Gearbest - Wersja biała 22.99$
obserwuj -> #alipaczkatestuje
#xiaomi #gearbest #itemyzchin
linki bezrefów 1 i 2
1 pytanie, jak sterować głosem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2. W kuchni mam 2 stare, i miejsce jeszcze na 2 żarówki, nie będzie to dziwnie wyglądało jak kupie 2 nowe (mogą być włączone niezależnie) ?
3. Co daje google asystent? Tak w skrócie gdybyś mógł opisać
Chociaż cena teraz i starej i nowej to jakaś tragedia ...
Mówisz Ok Google a następnie komendę (podstawowe są na screenach) https://imgur.com/a/6e4yjoF
Oczywiście wcześniej musisz sparwoać wszystko
Dodatek wspierany przez Cebula.Online
Nie chcesz być wołany/a jako plusujący/a? Włącz blokadę na https://mirkolisty.pvu.pl/call lub odezwij się do @IrvinTalvanen
rozumiem, że żadnego huba to nie potrzebuje
mam raspberry pi i chciałbym się zacząć bawić w smart home
1. czy mogę tym sterować z poziomu iOS przez ten homekit, jak i np z przeglądarki laptopa?
2. jest możliwość wyczytania ze statystyk ile pobiera prądu?
tylko z dedykowanych aplikacji na smartfona i google assistant, nie wiem czy działa z homekit bo nie mam jak sprawdzić. W necie są jakieś rozwiązania umożliwiające sterowanie tymi żarówkami z RPi ale nie testowałem nigdy. Edit: Jest też coś takiego jak na screenie.
Szacun!
:-)