Wpis z mikrobloga

@Iperyt: To nie ma znaczenia, bo rozkład Gaussa #!$%@? oba ze zdarzeń, o których piszesz. Tak więc wykres układałby się zarówno gdyby kulki wlatywały niezależnie, jak i wszystkie na raz oddziałując na siebie.
trzeba by było zrobić sto

@Wykopaliskasz: Żadna próba. Przy milionie mógłbyś coś powiedzieć. Oczywiście z każdym rzędem wielkości zbliżasz się coraz bardziej. Jednak idealny wynik uzyskasz dopiero po nieskończonej liczbie prób. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To nie ma znaczenia, bo rozkład Gaussa #!$%@? oba ze zdarzeń, o których piszesz.

@Wykopaliskasz: Niekoniecznie. Jeżeli zaburzenie na wejściu ma charakter stały i nie jest to zmienna losowa tylko z góry zadany warunek brzegowy to może w pewien sposób zakłócać przebieg eksperymentu.

BTW, przypomniało mi się jak jeden fizyk-filozof przekonywał mnie że rzut monetą nie jest grą losową bo znając warunki brzegowe można przewidzieć jej wynik.
@Zashi: Nie wycinaj moich wypowiedzi, tylko cytuj tak, żeby sens był zachowany.

trzeba by było zrobić sto albo więcej

A 100 prób, to wcale nie jest nic w tym wypadku. Gdyby zrobiono 100 prób i w każdej te dwie rurki miałyby zdecydowanie więcej ziaren, to już by coś mówiło.
BTW, przypomniało mi się jak jeden fizyk-filozof przekonywał mnie że rzut monetą nie jest grą losową bo znając warunki brzegowe można przewidzieć jej wynik.

@Iperyt: No to właśnie próbowałeś mnie do tego przekonać. Ja kiedyś na tej zasadzie próbowałem przewidzieć wyniki w lotto.
@Iperyt: Nie w tym sensie, o którym pisałeś na temat powyższego urządzenia. Napisałeś, że jeśli "zaburzenie na wejściu ma charakter stały", to można przewidywać. Można przewidywać tylko prawdopodobieństwo jakiegoś konkretnego układu. Nie można przewidzieć konkretnego układu, bo jest zależny od jeszcze innych warunków brzegowych. W ten sposób nie mogłem przewidzieć konkretnego wyniku w lotto, bo brałem pod uwagę jednakowy stan początkowy, a prócz tego jest jeszcze wiele innych czynników. No chyba
@Bogdan191: @Wykopaliskasz: Takie urządzenie, nawet zbudowane idealnie, ma błąd już na poziomie założenia. Ono niby obrazuje rozkład normalny, czyli rodzaj rozkładu niezależnych zmiennych losowych. Problem w tym, że wartości ("koszyki") zmiennych ("kulek", czy co tam jest) generowanych w przypadku tego urządzenia nie są całkowicie losowe - są od siebie zależne, bo odbijając się od siebie wpływają wzajemnie na swoją ostateczną wartość.