Wpis z mikrobloga

Kiedy klasa średnia w naszym kraju się powoli i w bólach rodziła. Przychodzi taki rząd PiS, który robi wszystko by im d-----ć i to utrudnić. Taki to smutny obraz Polski Anno Domini 2018.

Polak nie ma być zamożny, Polak ma być posłuszny władzy.

#polityka #neuropa #4konserwy
  • 69
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@steemm Ciebie to bawi, inni to docenią. Ja generalnie jestem empatyczny i empatycznych ludzi sobie cenię. Twój poziom porównałbym do nastolatka, który dostał kopertę na urodziny i w dupie ma gości, a podnieca się pieniędzmi.
  • Odpowiedz
@Czerwonykaktus: Jestem przeciwny udzielaniu jakiejkolwiek pomocy socjalnej osobom, które odmawiają podjęcia pracy tylko dlatego, że liczą na kasę publiczną. Pomoc doraźna, gdy ktoś straci pracę? Jak najbardziej. Budowa żłobków, przedszkoli? Podpisuje się obiema rękami. Kasa za płodzenie dzieciaków jak króliki, bezwzględu na swój status materialny? Nigdy w życiu.
  • Odpowiedz
@jaqqu7: Jeśli masz na myśli nowy pomysł Morawieckiego z podatkiem dla najbogatszych to to jest dobry pomysł. Klasa średnia bierze się z awansu społecznego klasy niższej. Dlatego najlepiej dla klasy średniej byłoby wprowadzić wyższe podatki dla bogatszych i niższe dla biedniejszych tak jak jest to na Zachodzie. Bez progresji licznej klasy średniej mieć nie będziemy.
  • Odpowiedz
Będąc specjalistą, kiedy stracisz dochód na dosłownie miesiąc w dwa możesz mieć ogromny problem

Ja jestem programistą

@MKULTRA: Ja też jestem programistą i nie miałbym problemu z tym, żeby przez najbliższe 3 lata siedzieć w domu i pierdzieć w fotel. Chyba faktycznie pralki programujesz, że miesiąca nie wytrzymasz
  • Odpowiedz
@titutoo: Klasy średniej nie buduje się na redystrybucji pieniądza, a tworzeniu odpowiedniego klimatu ekonomicznego umożliwiającego rozwój. Obecnie palącym problemem są m.in. zabezpieczenie energetyczne kraju, które wymaga budowy przynajmniej dwóch reaktorów jądrowych, czy dalsze polepszanie połączeń komunikacyjnych. Nie mówiąc już o zatrzymaniu sraczki legislacyjnej. Przy budowaniu państwa w oparciu o okradanie bogatych, aby rozdać biednym - obudzimy się w rzeczywistości, gdzie wszyscy bogaci wyniosą się w cholerę, a za to wychowany
  • Odpowiedz
@jaqqu7: gościu skończ k---a publikować brednie na styku korwinizmu-balcerowizmu i jakieś wynurzenia ekonomiczne. Twój target to d--y z reddita i chińskie bajki.
  • Odpowiedz
@kobiaszu: ej ja też mogę siedzieć w domu i pierdzieć fotel i dostawać za to pieniądze. Jeżeli stać Cię jako nie seniora na zaspokojenie potrzeb bytowych przez 3 lata bez zarobienia ani grosza to super.
  • Odpowiedz
@steemm wiesz co to umowa społeczna? Czy może tak jak Korwin chcesz cofnąć się do starożytności, kiedy każdy sobie rzepkę skrobał? Nikt Ci nie pomaga, nikt Cię nie wyedukował, nikt Cię nie szczepił, nikt nie kontrolował tego jak rośniesz, a chodzisz metr ponad ulicami... Proszę Cię skończ.

@jaqqu7 problem polega na tym, że wymieramy jako naród. Jak najbardziej rolą państwa jest spowodować wzrost dzietności - i nie, zarobki nie są
  • Odpowiedz
@steemm: oczywiście, że podpisał, Twoi przodkowie podpisali. mało tego, kiedyś, za komuny, był przymus uczestnictwa. A dzisiaj? Droga wolna, znajdź kraj, który Cię przyjmie i życzę powodzenia. Skoro system jest wydolny, to znaczy, że ludzie pracują w wystarczającej ilości. Jeśli jest Ci za ciężko w pracy, albo uważasz, że jesteś za mało wynagradzany to nie szukaj problemu w systemie - spróbuj najpierw zwiększyć swoje kwalifikacje, podnieść swoją wydajność, cokolwiek. Proponuję
  • Odpowiedz
@Czerwonykaktus: Finansowe programy mające zwiększać dzietność nie zadziałają z jednego prostego powodu. Obecnie problemem dla wielu par nie jest ich sytuacja finansowa, która nie pizwoliła by im posiadać większej ilości dzieci. Prawdziwy pies pogrzebany jest w zmianach społecznych. Pomijając tutaj niższe warstwy społeczne, które nie mając warunków ani finansowych, ani mieszkalnych, mnożą się jak króliki. W lwiej części są to ludzie, którzy w życiu nawet pół dnia nie przepracowali -
  • Odpowiedz
@Czerwonykaktus g---o prawda, jak ktoś robi dzieci i nie ma pieniędzy to c--j to kogoś powinno obchodzić, dorośli ludzie powinni brać odpowiedzialność za swoje czyny a nie liczyć że państwo ma pomóc i c--j
  • Odpowiedz