Wpis z mikrobloga

Mirki, potrzebuję Linuxa okazjonalnie (trochę pod programowanie, naukę Linuxa, w razie padnięcia Windy itp.)
Miałem: Ubuntu i Minta, potrafię korzystać z Linuxa, nawet kiedyś udało mi się zainstalować drukarkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chciałbym spróbować Manjaro, dobry wybór? (na bazie Archa, ale Archa się boję trochę)
No i GNOME, KDE czy XFCE? (żeby w miarę było użyteczne i ładnie wyglądało - wcześniej używałem Cinamone)
#linux
  • 6
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Imputator: Uzywam manjaro jako główny system na laptopie i nie mam z nim problemów. Jeśli chodzi o DE to manjaro poleca xfce, ale to zależy głównie od preferencji. Xfce jest najbardziej surowe, gnome się za ciebie jak ma wszystko działać i wyglądać, kde ma wbudowane pełno opcji ustawień i możesz spędzić kilka dni na dostosowaniu wszystkiego.
@napior: @szwe: @ElderWrath: OK, biorę Manjaro GNOME. Mam 3 partycje na windowsie, linux widzi je jako dwie (systemowa i reszta) mogę bezpiecznie wziąć sobie przestrzeń z tej drugiej nie tracąc z niej danych? na YT widziałem, ze koleś wydzielił sobie pod windowsem miejsce n linuxa i mu śmiagało, u mnie niestety nie, a trochę cykam się o dane.