Wpis z mikrobloga

Hej, jechał ktoś może Wiślaną Trasą Rowerową na odcinku Włocławek - Bydgoszcz? Jest w necie trochę ogólnych opinii, ale wiadomo, że z pierwszej ręki zawsze inaczej.

Z tego co czytam jest trochę piaszczystych odcinków przez lasy - ile tego jest? Kilka km przeżyję, ale jak mi przyjdzie jechać połowę trasy to czuję, że się tylko niepotrzebnie umorduję w ten upał. Będę jechała crossem. Może jakieś podpowiedzi jak było z waszej perspektywy i czego unikać?

#rower #bydgoszcz #torun #wloclawek
  • 17
@edicsson: Który brzeg chcesz robić ? na dobrą sprawę można z dowolnej. Prawym brzegiem masz 50-50 asfaltu z piachem ale można wydłużyć trasę i pojechać wygodniej - ale nie warto. Drogi są spoko i nie ma jakiś ciężkich odcinków oprócz tego przed Osiekiem - płyty betonowe, dalej do Torunia jest mega ścieżka rowerowa. Za toruniem lecisz przy wale i tam jest też bardzo dobrze. Opcjonalnie polecam start lewym brzegiem od włocławka
@Rivgen: właściwie to obojętnie. To chyba tak zrobię, że od Włocławka pojadę wygodnie krajówką/asfaltami do Torunia tak jak pisze @sargento, a dalej prawą stroną wałami do Bydgoszczy. Dzięki :)

Podjadę na kole za jakąś pielgrzymką :P
@edicsson: krajówką nie, no co ty, wydłużysz trasę i niezbyt ciekawie to będzie. Walisz przed Anwilem w prawo przez Kucerz itp aż do Nieszawki - potem kawałek ścieżką i wbijasz na wał i do Ciechocinka. Cyk fotko przy tężniach i lecisz WTR do Torunia wzdłuż krajówki przez laski i pola głównie asfaltem.
@edicsson: tak teraz patrze, ze akurat nie robilem tej trasy dokladnie jak pisze na tym sladzie tylko jechalem od Ciechocinka przez Aleksandrow i poligonem do Torunia.
https://www.strava.com/activities/1031914312

Ale od ciechocinka mozesz tam spoko prosto leciec. Jak chcesz to mam jakis slad tamtedy tez i widac dobrze jak sie leci krajowka a jak ta trasa co Ci pisze - do Ciechocinka nia jechalem a powrot asfaltem
https://www.strava.com/activities/1437759637
@edicsson: ja jechałam na odcinku Toruń-Ciechocinek. Bardzo polecam, ładna trasa i przyjemne widoczki.
Jesli chodzi o oznakowanie to tez spoko, ale jest jedno miejsce w lesie, gdzie ze względu na rozkop lasu nie widać bocznej drogi. Jeśli chodzi o odcinki piaszczyste to trochę jest, ale nie odczuwa sie tego zbytnio. Zjazd na dalsza trase na Włocławek widziałam i droga ładnie się zapowiadała :) Ja jechałam MTB, corssem też dasz rade. Jak
@edicsson: Hej, widziałem ten wątek, ale nic poza tym co napisał @Rivgen chyba nie dodam.Nie przejeżdżałem tego rowerem, za to jak najbardziej polecam drogi asfaltowe z Włocławka do Torunia przez Nieszawke, Ciechocinek itd. tak jak opisal kolega, maly ruch, piękne widoki, bezstresowo.