Aktywne Wpisy
wakxam +351
Powiem wam, że jako już dorosły facet oglądnąłem jeden z odcinków "Muminków" i jako dziecko człowiek tego nie zauważa ale ta bajka przez swój klimat jest bardzo psychodeliczna, od początku przez muzykę, tajemniczość postaci i wywoływanie u człowieka takiego dziwnego uczucia, przecież te postacie, które tam występują ciągle są aluzją do naszych codziennych problemów, nawet depresji i wywoływanie takiej nostalgii poprzez grę na harmonijce przez Włoczykija! Ta bajka miała w sobie bardzo
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Widzenie fotopowe - dzienne (550nm)
• termin oznacza pracę ludzkiego narządu wzroku w warunkach normalnych, czyli przy ilości światła wystarczającej do pełnego wykorzystania zmysłu wzroku
• za to widzenie odpowiadają czopki (jest ich 8 milionów)
Wyróżniamy 3 typ czopków: do fal krótkich (max czułość 440nm - fiolet), średnich (max czułość 550 - żółtawo-zielony) i długich (max czułość 570 - żółty),
• widzenie dzienne zapewnia największą czułość w miejscu, na którym skierowany jest wzrok
Widzenie skotopowe - nocne 510nm
• praca ludzkiego narządu wzroku w warunkach skrajnie niekorzystnych, czyli przy znikomej ilości światła
• w odbieraniu bodźców świetlnych biorą udział tylko pręciki (ok 120 milionów)
• człowiek widzi świat pozbawiony barw
• możliwe jest wtedy tylko rozrożnienie stopnia jasności danego elementu
• spada rozdzielczość obrazu
#gruparatowaniapoziomu #ciekawostki
"It takes about 45 minutes of dark for all of the photoreceptor proteins to be recharged with active retinal, but most of the night vision adaptation occurs within the first five minutes in the dark."
ze źródłem:
"Sensory Reception: Human Vision: Structure and function of the Human Eye" vol. 27, p. 179 Encyclopædia Britannica, 1987
Gdzieś widziałem, jak jacyś żolnierze (komandosi?) przed akcją siedzieli naprawdę długo z opaskami