Jeżeli wychodzi nowa wersja Minta, to jak wygląda wsparcie starej wersji? Wydają jeszcze jakieś poprawki dla swoich aplikacji na starszych systemach, czy po prostu użytkownik dostaje to, co da canonical? #ubuntu
@GratisLPG: Generalnie wygląda to tak, że wydawane są wersje LTS (long time support) i one mają wsparcie do pięciu lat. Pytanie tylko jedno - po co trzymać stary system?
@defoxe: Po to utrzymywać, że mają wsparcie do pięciu lat. Generalnie chodzi mi o stricte mintowe aspekty - czy migrują poprawki z nowych wersji na nowe stare, czy całkowicie to olewają i skupiają się na najnowszej wersji.
@GratisLPG: Sam decydujesz się na upgrade do nowszej wersji. Jeśli nie zrobić upgrade to zgodnie co inni pisali masz aktualizacje do czasu zakończenia wsparcia w tym przypadku 16.04 LTS
Mintowcy robią swoje środowisko o nazwie Cinnamon. Aktualnie trwają prace nad nową wersją, która ukaże się w Mincie 19. I teraz pytanie - znajdę buga w cinnamonie w starszej wersji, zgłoszę go i zostanie wydana poprawka do starej wersji (która będzie znajdować się w starszej wersji systemu, wedle informacji na ich stronie dalej wspieranej), czy mi odpowiedzą, że się tylko zajmują najnowszą? To, że mam
@time0ut: Wygląda na to, że zajmują się wsparciem tylko najnowszej wersji środowiska i aplikacji. Wszak 5-letnie wsparcie od Canonical tak naprawdę jest, jednak wsparcie dla środowiska w danej wersji systemu wynosi 2 lata.
Jeżeli wychodzi nowa wersja Minta, to jak wygląda wsparcie starej wersji? Wydają jeszcze jakieś poprawki dla swoich aplikacji na starszych systemach, czy po prostu użytkownik dostaje to, co da canonical? #ubuntu
@defoxe: Po to utrzymywać, że mają wsparcie do pięciu lat. Generalnie chodzi mi o stricte mintowe aspekty - czy migrują poprawki z nowych wersji na nowe stare, czy całkowicie to olewają i skupiają się na najnowszej wersji.
https://www.ubuntu.com/info/release-end-of-life
Mintowcy robią swoje środowisko o nazwie Cinnamon. Aktualnie trwają prace nad nową wersją, która ukaże się w Mincie 19. I teraz pytanie - znajdę buga w cinnamonie w starszej wersji, zgłoszę go i zostanie wydana poprawka do starej wersji (która będzie znajdować się w starszej wersji systemu, wedle informacji na ich stronie dalej wspieranej), czy mi odpowiedzą, że się tylko zajmują najnowszą? To, że mam
Zobacz w jakich wersjach zostawały pakiety w poprzednich wersjach Minta. Szkoda, że na liście nie ma wersji cinnamona dla starszych wersji Minta.
https://distrowatch.com/table.php?distribution=mint
Zawsze można pobrać 17.03, zrobić upgrade i zobaczyć na której wersji Minta go zostawili względem 18.03 i następnie 19.03