Wpis z mikrobloga

@pawlo74: ja nie mówię, że nie jakiś czas temu kupiłem trochę btc, biorąc pod uwagę, że sprzedałem jakoś w październiku za 6200 a teraz kupiłem za 6700 to nie ma tragedii, ale i tak większość mam w kilku altach
@JanuszBizn3su: alty to scam kiedyś wszystkie zejdą do zera, nie ma miejsca na więcej niż jedna światowa waluta rezerwowa, kupując szitcoiny zawyżasz cenę i powodujesz wyższe straty dla tych, którzy dadzą oszukać się. Niestety strata pieniędzy to jedyny sposób aby nauczyć rozumu januszów inwestycji.
@pawlo74: tak jeszcze w gwoli wyjaśnienia, o btc też kiedyś wiele nieprzyjemnych rzeczy pisano, nawet teraz jest jeszcze wielu przeciwników btc, dla przeciętnego kowalskiego, czy Smitha, btc jest jedyną krypto o jakiej słyszeli z telewicji gazety, czy innego źródła, ale stopniowo jak ludzie będą wchodzić w krytpo, będą też odkrywac inne coiny, i jak wiele razy podkreślałem, w odpowiednim momencie rynek sam zdecyduje jakie projekty są wartościowe a jakie nie
już wiele razy dyskutowaliśmy na ten temat i raczej jesteś świadom, że w żaden sposób mnie do tego nie przekonasz, możesz najwyżej przekonać innych ludzi, którzy czytają ten post

@JanuszBizn3su: On nikogo do tych bzdur nie przekona. Wiele altów ma znacznie lepsze pokrycie niż BTC, bo służą do czegoś konkretnego. BTC to tylko spalona w niebyt energia, całkowicie zmarnowana w praktyce.
@pawlo74: widzisz ja mam wrażenie, że jak ktoś próbuje z tobą na spokojnie prowadzić dyskusje, to budzi sią w tobie taka nadzieja, jednak w momencie kiedy ta osoba oświadcza, że ma trochę inną wizję przyszłości to nagle zmieniasz postawę i zaczynasz atakować, to ukazuje, że masz trochę ograniczony punkt widzenia, nie potrafisz spojrzeć obiektywnie na pewne rzeczy, tylko zamykasz się w swoich 4 ścianach
@JanuszBizn3su: janusz nawet amelek zrozumiał, że alty to scam Ty też zrozumiesz. Amelek mówił "rynek zweryfikuje". Jesteś niewykwalifikowanym inwestorem ale rynek zajmie się tym zaufaj mi. Rynek koryguje wszystko, to tylko kwestia czasu. Opinia jest opinią i tylko opinią, niczym więcej.
to sprawia, że nie da się z tobą prowadzić jakiejkolwiek sensowanej i spokojnej dyskusji

@JanuszBizn3su: nie mogę z Tobą dyskutować nie z mojej winy, niestety nie masz prawie żadnej wiedzy o krypto a to co wydaje Ci się, że wiesz jest kłamstwem, oszukano Cię. Nie wiesz prawie nic o bitcoinie. To nie jest tak, że Ty nie możesz ze mną podyskutować, to ja jestem jedynym człowiekiem, który jeszcze z Tobą dyskutuje.
@Lysyn: pamiętam jak w 2011 o tym usłyszałem. Pomyslalem, jaki shit. Kolejny internetowy syf. Kilka dolcow kosztował. Dużo za coś czego nie ma - podumalem. Dziś patrzę na kurs, a tam #!$%@? TYLE PINIENDZY panie za internetowe pinioszki! Niech szlak jasny i krew nagła wszystkich HODLerow zaleje!!
@JanuszBizn3su:

a to co wydaje Ci się, że wiesz jest kłamstwem, oszukano Cię

XD Pawlo leży w domu owinięty w folię jak burrito.

Nie wiesz prawie nic o bitcoinie.

Ale Pawlo wie, bo odbiera poprzez folię magiczne fale z kosmosu XD Jaśnie Oświecony Wielki Prorok. Który znika z tagu za każdym razem jak BTC zalicza jakiś krach xD

ja jestem jedynym człowiekiem, który jeszcze z Tobą dyskutuje.

XD Wałęsa kryptowalut.
@pawlo74: a co np. z siacoinem? To też niby alt, ale to nie jest coin płatniczy jako tako, tylko umożliwia korzystanie z zdecentralizowanej chmury dla plików. To też scam?
@filip34: rozmawialiśmy już wiele razy na ten temat ale powtórzę. Dla bitcoina pracują najlepsi a reszta to zwykli scamerzy, którzy próbują zarobić na nie kwalifikowanych "inwestorach", zarobić na ludzkiej niewiedzy. Ale załużmy, że nie wszyscy to oszuści i nieudacznicy i nagle wymyślą coś rewolucyjnego. Jak powstrzymasz nas do wprowadzenia usprawnienia z alta w bitcoinie? Nie ma petentów w krypto świecie. Altcoiny mają tak jak bitcoin otwarty kod, witepapery wszystko ogólno-dostępne. Logiczne
@filip34: wszystko kiedyś będzie działać na bitcoinie. Tak jak wszystko w internecie działa od początku na TCP/IP. Bitcoin to jest protokół dla finansów jak TCP/IP dla internetu. Tu chodzi o bezpieczeństwo i decentralizację. Rynek podjął już decyzję.
@filip34: Juz ci odpowiem zebys sie nie meczyl dalej:

Uzytkownik @pawlo74 ma urojenia, jest swiatlym czlowiekiem, bardzo mondrym (!oneeo!neo!enen), on widzi wszystko, wie wszystko i co powie jest swiente, nie masz zadnego prawa go krytykowac!
@filip34: 3 lata nauki i słuchania najlepszych w branży, między innymi Andreasa Antonopoulusa oraz ludzi, którzy rozwijają bitcoina m.in. Adam Back, Greg Maxwell czy wielu innych to są legendy. Najlepsi i najzdolniejsi ludzie w krypto oni wszyscy mówią to samo a ja nie mam powodu wątpić w ich wiedzę i doświadczenie.
@pawlo74: załóżmy nawet, że to prawda, że BTC może przejąć funkcję siacoina. Pytanie teraz tylko: kiedy?
Wiesz, gdyby dać czas np takiemu Amazonowi to on pochłonie takie branże jak bankowość, transport czy nawet usługi medyczne. To, że ktoś jest do czegoś zdolny nie znaczy, że zrobi to pierwszy i w sposób najbardziej optymalny.
Dlatego uważam, że takie wyspecjalizowane coiny jak np siacoin oraz monero są nie do pobicia, ponieważ one już
To, że ktoś jest do czegoś zdolny nie znaczy, że zrobi to pierwszy i w sposób najbardziej optymalny.

@filip34: bitcoin już to zrobił pierwszy, to jest efekt sieci. Żaden alt nie ma szans na pobicie bitcoina.
@filip34: bitcoin ma rynek czyli użytkowników, infrastrukturę, największą liczbę transakcji. Nikomu nie uda się już przejąć tego rynku, to fakt dokonany. Nie musisz z tym zgodzić się ale wystarczy przeanalizować dane. Takie są realia.
@filip34: bitcoin to internet a Twoje alty jak nano czy teraz nagle siacoin to Amazon i inne scentralizowane korporacje one mogą rywalizować między sobą ale nigdy z bitcoinem bo BTC to nie korporacja to zdecentralizowany protokół.
Nie porównuj nigdy bitcoina do altów. Jeżeli chcesz stawiać swoje pieniądze na jakąś małą korporację to Twoja sprawa ja mówię nie warto ryzykować utratą pieniędzy i lepiej inwestować w internet dla pieniędzy czyli bitcoin.
@filip34: Wszystko zależy od tego czy taki siacoin na bitcoinie będzie potrzebny. Na początku Bitcoin raczej rozprawi się z typowymi "bitcoin-killerami", Smart contracty czy błyskawiczne przelewy już są. Teraz chyba pracę nad MimbleWimble czyli "Monero-killer", a reszta się potoczy. Potencjalnie na Bitcoinie może chodzić wszystko, ale jak mówię - pytanie czy jest sens, bo wszystko możesz robić na blockchain - zdecentralizowaną historię kupy nawet.
@pawlo74: siacoina to ja wspieram od dawna to raz. A dwa, jeśli siacoin ma być jak amazon to super :D

BTC i protokół, śmiem się nie zgodzić. Bo mówimy o stanie aktualnym, a nie wydumanej przyszłości.

Nad BTC kontrolę mają developerzy i minerzy - użytkownicy co najwyżej mogą opowiedzieć się po jednej ze stron wybierając tego lub innego forka.

W ogóle w krypto nadużywa się określenia "zdecentralizowany" - bo do czego
@fervi: LN jest od błyskawicznych mikropłatności, a nie od błyskawicznych przelewów :D

Teraz fajnie się mówi, że BTC rozprawi się z "bitcoin-killerami" bo opłaty są minimalne. Jakoś jeszcze kilka miesięcy temu to był dramat i taki dramat będzie znowu jeśli coś poza LN się nie zmieni.
@fervi: co masz na myśli "nie ma problemu by to był potencjalnie duży przelew"?
Nawet jeśli btc byłby po milion usd to przesłanie 100kUSD czyli 0.1 BTC przez LN będzie pewnie niemożliwe. Oczywiście mówię o przykładzie złożonym gdzie występuje pośrednik.
@filip34: Czemuż to niemożliwe? Bitcoin sprawdza kurs i ustala? :P Ile będzie środków w LN tyle będziesz mógł mniej więcej wysłać (temat dość skomplikowany). A trzymanie Bitków w LN się opłaca
@fervi: Trzymanie tak dużych kwot na hot wallecie jest absurdalne, ludzie teraz kupują portfele sprzętowe by się maksymalnie zabezpieczyć nawet do dużo niższych kwot, a tu masz mieć online pełno kasy by zarobić jakieś satoshi dziennie?
Dlatego duże kwoty będą anomalią w węzłach LN.
A przez to zdolność do transferowania dużych kwot będzie utrzymana na tak samo niskim poziomie jak teraz.

Tym bardziej, że każdy developer core powie, że LN jest