Wpis z mikrobloga

@LordGibson: przecież to jest kwestia gustu, jedni lubią spalone na węgiel ziarna na włoskie espresso, inni jasno palone ziarna na owocowego dripa...
@ArcziMiszcz: jak masz czym zmielić to kup sobie coś jasno palonego i przelej przez dripa (hario v60 z plastiku kupisz za ~30zł)
@ArcziMiszcz: polecam zapoznać się z kawami segmentu speciality lub kawami jednorodnymi wysokiej jakości. Jest wiele polskich palarni oferujących bardzo dobre kawy w przystępnych cenach. Lavazza, Davidoff, Tchibo jeden pies, niskiej jakości przereklamowany gruz :P Swoją drogą to, że kawa jest włoska to wcale nie musi oznaczać, że jest dobra. W większości sytuacji jest wręc odwrotnie.
@ArcziMiszcz: @StandbyOn: dodam jeszcze ze Włosi nie produkują kawy. Kawa z Polski może być o wiele lepsza od Włoskiej bo to wszystko zależy od tego z jakiej plantacji została pozyskana i jak była palona. Włosi nie maja monopolu na dostęp do najlepszych plantacji. Oni tylko bardzo wypromowali kawę tak jak Niemcy samochody. Lavazza to sieciówkowy blend. Nie najgorszy śle tez nie równa się ze świętymi kawami z palarni. A i
@ArcziMiszcz przecież lavazza to takie samo gówno jak czibo czy inne nescafe, nie ma żadnego tajnego sposobu na parzenie, z gówna bata nie ukręcisz, już nawet mkcafe jest lepsza, a jak chcesz naprawdę dobrą kawę to tylko świeżo palona i świeżo zmielona, tego nie da się obejść.
@ArcziMiszcz: Zacznij od dobrej kawy, takiej na przykład jak z Manufaktury Kawy. Potem, co jest bardzo ważne, zmiel tylko taką ilość kawy jaka jest ci potrzebna. Nie miel na zapas, nie miel na tydzień lub dwa, zmiel na dziś, max na jutro, im świeższa tym lepsza. Trzymaj kawę zawsze w szczelnych pojemnikach lub w originalnych opakowaniach jeżeli mają możliwość ponownego zamknięcia. Technicznie rzecz biorąc pojemnik powinien mieć zawór jednostronny odprowadzający gazy
@StandbyOn: tłumaczyłem i pokazywałem różnym narodowościom nasz "cupping" i wszyscy robili wielkie oczy. Stosunek kawy to jedno a czas parzenia to drugie. W parzeniu w kubku nie ma kontroli nad czasem parzenia bo kawa zostaje do końca, chyba że po 2-3 minutach wypijasz cały kubek na raz.