Wpis z mikrobloga

@kaczor: Najpierw Eclipse/SAP HANA Studio (Osobiście polecam HANA Studio). Potem ściągasz i instalujesz automatycznie Mylyn Task Focused Interface. Potem ściągasz ADT (ABAP Development Tools) z Marketu, następnie z Help->Install New Software wybierasz lokalne repozytorium i podajesz link do pliku zip z ADT.

Następnie restart i masz już nową perspektywę w postaci ABAP in Eclipse.

Ewentualnie możesz posłużyć się tym Guidem: https://help.sap.com/doc/2e9cf4a457d84c7a81f33d8c3fdd9694/LATEST/en-US/inst_guide_abap_development_tools.pdf
  • Odpowiedz
@owocbananowca: zależy co robisz, osobiście jak działam na klasach i programach to jest znacznie wygodniej. jak potrzebujesz podziałać na obiektach słownikowych to i tak odpala ci się okienko SAPowe i robisz jak w standardowym IDE. Do tego debugging jest dla mnie wygodniejszy w sapie ale nie chciało mi się walczyć i przyzwyczajać więc to może był problem. Brak ograniczeń sesji oraz to że nie masz wylogowania jest dużym plusem eclipse.
  • Odpowiedz
@owocbananowca: Jak jesteś ABAPerem to warto, bo CDSy klikasz już tylko w ABAP in Eclipse, docelowo pewnie i tak będzie w WebIDE, ale warto powoli uzupełniać wiedzę. Ja wykorzystuję jako centrum do nauki, rozwoju i developmentu native on hana, a także adminki etc.

Generalnie mam wszystko w jednym miejscu, co pozwala łatwo mi się przełączać między różnymi zadaniami.

Poniżej jak to wygląda. Jest nawet integracja z SAP GUI. :)
Qrystus - @owocbananowca: Jak jesteś ABAPerem to warto, bo CDSy klikasz już tylko w A...

źródło: comment_9WaHEuqe0fRtGHRXvS4kaybLDD6WRc4o.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz