Wpis z mikrobloga

Zagadka programistów:
Mariuszek dostał 5 jabłek. 3 jabłka zjadł.
Pytanie: Ile jabłek zostało Mariuszkowi?
Myślicie, że 2?
Guzik prawda! Nie wiadomo przecież, ile jabłek miał Mariuszek, zanim dostał 5 jabłek.
Morał: Zawsze zerujcie zmienne!

#humorinformatykow #heheszki
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zagadka programistów:

Mariuszek dostał 5 jabłek. 3 jabłka zjadł.

Pytanie: Ile jabłek zostało Mariuszkowi?

Myślicie, że 2?

Guzik prawda! Nie wiadomo przecież, ile jabłek miał Mariuszek, zanim dostał 5 jabłek.

Morał: Zawsze zerujcie zmienne!
  • Odpowiedz
Najlepsze jest to, że przy pracy w IT te pytania naprawdę mają sens

@tomp3: akurat to ma sens wszędzie, bo jak nie dopytasz, to po wykopaniu 100m rowu okaże się że PO...eee...brygadzista miał co innego na myśli i będziesz z---------ł jak bułgar poprawiać.

i jeszcze zaraz jakiś ignorant będzie się d---------ł, że się czepiasz że powinno być że Mariuszek jadł te same jabłka co to je dostał, a ty po
  • Odpowiedz
@xandra: Wszystko zależy w jaki sposób dostał mariuszek jabłka.

Jeżeli zostały mu nadane to nawet jeżeli wcześniej miał 1000 to je stracił i ma teraz tylko 5 jabłek (Mariuszek.IloscJablek = 5;)

albo zostąły mu
  • Odpowiedz
Ale tak ogólnie to orientujecie się, że dowcip tłumaczony i analizowany na każdą możliwą stronę przestaje śmieszyć?...
  • Odpowiedz
dostał 5 jabłek.

@xandra: tu jest dużo niewiadomych bo nie wiemy też czy pytasz kiedy dostał 5 jabłek, a kiedy zjadł 2 jabłka, być może wcześniej zjadł niż dostał
  • Odpowiedz
@luzny_lori: Odnosiłem się do IT, bo to głównie pracowników tej branży się opinia publiczna czepia o takie "dopieprzanie się do nieistotnych szczegółów". Ale oczywiście, masz w 100% rację i w każdej dziedzinie życia może z tego tytułu dochodzić do wielu nieporozumień, kosztów i problemów.

Ale tak ogólnie to orientujecie się, że dowcip tłumaczony i analizowany na każdą możliwą stronę przestaje śmieszyć?...

@MiQ27: Generalnie, ten dowcip jest dość hermetyczny,
  • Odpowiedz
@tomp3: ponad 1200 plusów sugeruje, że aż taki hermetyczny nie jest :)

A ja np. programuję sterowniki PLC, między innymi. Nawet niedawno widziałem (i musiałem poprawić) program, gdzie rzeczy się działy niepojęte, bo ktoś zdefiniował zmienną typu TMP (a wtedy idą tam jakieś śmieci ze stosu) i nie przypisał jej domyślnej wartości. Poważna branża, spora fabryka, grube miliony euro i takie kwiatki.
  • Odpowiedz