Wpis z mikrobloga

Mirki mam gotowy projekt z thingiverse: https://www.thingiverse.com/thing:2223694 i od jednej z firm w której to wyceniałem dostałem zwrotną informację że któraś z warstw wygląda tak: https://prnt.sc/iu80ci Zakładam że to screen z któregoś ze slicerów, ale niestety jestem na etapie wyboru drukarki i moje pojęcie jest w temacie niezbyt duże. Jak najprościej zlokalizować tę wadę, by ją usunąć? Na podglądać 3d nigdzie tego nie widziałem.
#druk3d
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@arctix: to się do druku3d nie nadaje. Ty wiesz, że ten pierścień centrujący przenosi obciążenia felga-koło w samochodzie? Ty wiesz, z jakiego wynalazkowego tworzywa to jest oryginalnie produkowane (jakiś teflon sieciowany nylonem czy coś takiego, co wytrzymuje temperatury rozgrzanej felgi od hamowania do >+100'C, i nie popęka jak przy -20'C wjedziesz w dziurę), i kosztuje z 20zł za komplet... Miej godność i przyzwoitość, kup takie jak ma być ;)

(albo
  • Odpowiedz
@hrumque: Na jakiej podstawie wnosisz, że kołnierz centrujący w jakikolwiek sposób przenosi obciążenia podczas jazdy i spełnia inną funkcję niż centrowanie? Przeprowadzałeś jakiekolwiek obliczenia, czy tak Ci się po prostu wydaje (nie pytam złośliwie, rozmawiałem na ten temat z kilkoma osobami zajmującymi się wytrzymałością materiałów i konstrukcją maszyn). Jeśli masz jakąś merytoryczną wiedzę w tej materii bardzo chętnie przeczytam. Według mnie całą pracę wykonuje siła tarcia statycznego wywołana momentem przy
  • Odpowiedz
@arctix: 1. gdyby centalny "kołnierz" nie miał przenosić żadnych sił, to nie miałby racji bytu raczej. Zwłaszcza że chyba żaden producent fabrycznie takich wkładek nie stosuje - tylko ma felgi z wewnętrznym otworem dopasowanym 1:1, a tylko "felgi uniwersalne" w sensie "do wszystkiego o takim rozstawie śrub" mają taką protezę. Co niekoniecznie oznacza że to jest zło, ale z drugiej strony - są na rynku też felgi z zestawami otworów
hrumque - @arctix: 1. gdyby centalny "kołnierz" nie miał przenosić żadnych sił, to ni...

źródło: comment_29EhvsHKAotBJFmRDfKxnDMAahqc6NE9.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@hrumque: Producenci aftermarketowych felg często zalecają NIE stosowanie pierścieni centrujących, i nie mówię tu o jakiejś firmie krzak tylko choćby enkei. Felgi oem mają gniazda kuliste lub płaskie, natomiast chyba wszystkie "uniwersalne" mają stożki i powinny się centrować na śrubach. Sam znam przypadek ostro zdłubanego samochodu startującego między innymi w superoesach gdzie problem pękających szpilek skończył się po wyjęciu aluminiowych pierścieni centrujących. Ciężko oczekiwać że kawałek plastiku przeniesie siły z
  • Odpowiedz