Aktywne Wpisy

xeacaex +398
Wczoraj wieczorem prawie zginąłem ‚na Sebastiana’ na krajowej 7 na wysokości jakiejś wiochy przed Kielcami. Chciałem wyprzedzić ciężarówkę, ale widziałem auto w lusterku które strasznie z----------o, pewnie lekko z 250 km/h, więc poczekałem. Gdy wyjechałem na lewy pas to ‚magicznie’ ukazało się drugie które ledwo co wyhamowało (oczywiście BMW). Nie wiem, może to moja wina, bo nie sprawdziłem lusterka pierdyliard razy, ale wiem jedno - rzygam już jazdą autem po Polsce. Na

szynszyla2018 +37
No i pospane. 3 h snu XD zajebiste. Ale jak pójdziesz do dzbana lekarza to ci powie żebyś sobie zrobił kąpiel przed snem XDDD nie wiem skąd oni tych dzbanów biorą. #lekarz #bezsennosc

Robie one page infinite scrollera, lazyloadowane obrazki przy scrollowaniu w dol
Teraz nie wiem jak api ogarnac
Powiedzmy, ze backend bierze ma folder z 1000 obrazkami, wystawia JSONa z pod /all z wielkim JSONem z 1000 wpisami
[
{id: 1, title: mountain, file: mountain-2.jpg size: 100kb, tags: nature,mountain,sky},
{...},
{...}
]
cos takiego powiedzmy, array obiektow
i co teraz na frontendzie zrobic, sciagnac calego JSONa z 1000 wpisami i na frontedzie ogarnac logike ktory obrazek ma sie kiedy wczytac?
a co jakbym mial np 35000 obrazkow, nie wydaje mi sie zeby odbieranie jsona z 35k wpisami bylo wydajne wtedy
no niby moge zrobic tak, ze w backendzie zrobie endpointy, np /1 i wtedy backend da mi JSONa z 40 obrazkami od 1 do 40, potem /2 da od 41 do 80 itd i sobie bede dynamicznie robil zapytania do API ale tutaj kolejny problem jest, ze API w backendzie bedzie generowane dynamicznie, w zaleznosci od tego jak obrazki sie skompresowaly, i np o godzinie 20:00 najnowszych 20 obrazkow bedzie inne niz najnowsze obrazki z 20:10 bo backendowy proces przetrwail juz ich kompresje i resize
z tym, ze z naciskiem na tapety spod /wallpaper i /wallpapers i troche funkcjonalnosci do tego
nad paginacja pomysle
powiedzmy ze mam 100 obrazkow, 1 to najnowszy, 100 to najstarszy
api/page=1&limit=20 wystawia arraya z 20 obrazkami, od 1 do 20
api/page=2&limit=20 wystawia obrazki od 21
w mojej apce bedzie o wiele bardziej dynamicznie, nie wiem jak to ogarnac, albo musialbym w jakis sposob filtrowac ktore obrazki sie juz wyswietlily albo jakis jednodniowy cache robic xD albo bedzie tak jak na 4chanie, ze klikasz kolejne
jak backend pod endpointem /api/1 odda mi pierwszy obrazek, no to jakos bede musial wiedziec jaki jest ostatni, np 836, moge sobie to trzymac pod jeszcze innym endpointem i np bedzie liczyc od 836 w dol, wydaje sie spoko, cos moze pojsc nie tak?
wtedy np po refreshu backend mowi ze najnowsze api to juz jest teraz 850, i pokazuje na gorze 14 wiecej