Wpis z mikrobloga

@void1984: zapis ten nic nie mówi o pierwszeństwie. Jest napisane, że kierowca zbliżając się do przejścia powinien zwolnić i w razie potrzeby zatrzymać się. Nie nakazuje zatrzymania się, a pieszy czekający przed pasami jak dla mnie nie jest potrzebą zatrzymania pojazdu, dlatego polskie prawo uściśla tę kwestię mówiąc o ustąpieniu pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.
Co do pieszego zbliżającego się do przejścia konwencja mówi: „piesi nie powinni wchodzić na
  • Odpowiedz
@nietopies: są dwupasmówki na których nie przejdziesz póki nikt nie puści. Sama na nich puszczam pieszych, tylko patrzę w lusterku czy nikt nie jedzie pasem obok szybciej niż ja, żeby mu pieszy nie wyszedł zza mojego auta.
  • Odpowiedz
@Fidelis:

@nietopies: a tobie się stanie, jeśli zwolnisz i zachowasz ostrożność?

Jak kierowca p----------i w pieszego to zrobi se auto z ac, dostanie zawiasy a za uszczerbek zdrowotny zapłaci ubezpieczyciel.

A zdrowia pieszemu nikt nie zwróci, wiec polecam zastanowić sie nad priorytetami. Zawsze mnie zadziwia jak piesi czuja sie pewni siebie wychodząc na przejście przed pędzące auta
  • Odpowiedz
@terwer358: skomentowałem wpis nietopies który miał pretensje, o to, że piesi korzystają ze swojego prawa do przejścia dla pieszych, a nie dostrzegał, że problemem jest nieprzestrzeganie prawa przez kierowców, czyli niezachowanie ostrożności i bezpiecznej prędkości. Ani mój wpis ani nietopies nie dotyczył wtargnięć pieszych przed jadące auta, więc nie wiem, dlaczego o tym wspominasz.
  • Odpowiedz