Polecicie jakąś klinikę w okolicach trójmiasta, która dokonuje operacji zerwanego więzadła ACL? Albo jakiegoś specjalistę który może dokonać pełnej diagnozy etc.
@Tang0: Dr. Lucjan Samson, prywatnie zabiegi wykonuje w Clinica Sopot. Przed zabiegiem konieczna konsultacja, lista placówek, w których przyjmuje jest w internecie, ja byłem akurat w Tczewie na konsultacji- na wizytę czeka się nawet miesiąc. Mogę go polecić od siebie, jeden z najlepszych fachowców od krzyżówek na pomorzu.
@jotuze jestem 6 dni po rekonstrukcji. Operowal mnie dr Radzis i dr Laskowski, konsultacje u dr Laskowskiego, od 1 wizyty do operacji około 2 tyg jak ma się rezonans wykonany.
@Tang0: To powadzenia w powrocie do zdrowia, ja jestem już rok po kontuzji. Wszystko do końca jeszcze nie jest w porządku, ale ogólnie jest całkiem dobrze.
@jotuze po kontuzji czy po zabiegu rekonstrukcji? Ja acl zerwane miałem od 6 lat, więc chyba gorzej nie może być niż było. Od wczoraj powoli zaczynam na dwie nogi z kulami chodzić i za 8 dni rehaby zaczynam
@Tang0: kontuzja pod koniec kwietnia ubiegłego roku, a zabieg na początku lipca. Jak tam chrząstki stawu kolanowego, nie zniszczyły się przez ten cały okres? Reha bardzo ważna, ale nie ma co przesadzać, trzeba być cierpliwym, czas zrobi też swoje.
@jotuze kości, ląkotki w porządku, jedyne co w strzepach to acl, zerwane jakby ktoś mi to zyletkani pocial. Dla mnie reha będzie ważna bo muszę za 3 tyg być gotowy do pracy, oczywiście nie fizycznie, po tych 6 dniach czuje że stoję w miejscu i się nie poprawia zbyt szybko
po dwóch tygodniach to ja dopiero kule miałem odstawiać, a zgięcie powyżej 110 stopni w stawie uzyskałem po 3 tygodniach. Od siebie powiem jedno- powrót do pełni zdrowia wymaga dużo czasu i poświęcenia, tak to już niestety jest przy tego typu uszkodzeniach. Daj sobie czas, lepiej poczekać nawet miesiąc czy dwa, niż zerwać graft i ponownie lecieć na stół/. Fizjoterapeuci powiedzą Ci co możesz robić,m a czego unikać.
Mam na telefonie album w którym kolekcjonuje sobie pod pewnego czas wszystkie żaby pepe jakie znajdę, zostaw plusa i podam nr w komentarzu a pokaże Ci jaką żaba dzisiaj jesteś #gownowpis #memy
#ortopedia #kolano #fizjoterapia #acl #trojmiasto
Reha bardzo ważna, ale nie ma co przesadzać, trzeba być cierpliwym, czas zrobi też swoje.