Wpis z mikrobloga

Coś mi się wydaje że ta ustawa o zakazie handlu w niedziele to był tylko test, czy podatnicy będą robić manifestacje, strajki itp. Jak widać przeszło bez większego echa.
To teraz pis wprowadzi:
-Zakaz sprzedaży alkoholu po 20.
-Alkohol nie będzie widoczny na półkach sklepowych, to samo z papierosami(będą chowane pod ladą albo w kasach pancernych xD).

Strach czy czegoś gorszego jeszcze nie wymyślą, bo skoro tak absurdalny zakaz wszedł w życie i nikt się publicznie nie sprzeciwiał, to czemu by nie pchnąć tego dalej, skoro jest pozwolenie od ludu.

#bekazpisu #dobrazmiana #zakazhandlu
  • 16
@tyrytyty: raczej przejdzie bez echa z tego powodu, że większości normalnych ludzi to na rękę, żeby alkoholu nie można było kupować. Ale co innego prohibicja na szkodliwe substancje a co innego zakaz zakupów normalnych towarów pierwszej potrzeby.
@Arveit: @pykacz123: @tyrytyty: @Samol94: Mi to tam nie przeszkadza że ktoś tam pije, ćpa, pali itp. jego życie.
Każda taka regulacja/ustawa ma na celu tylko ograniczenie swobody obywatela.
Za parę lat, jeśli nic się nie zmieni w nastawieniu mieszkańca Polski, to będziemy mieli gorzej niż za komuny.
Babcia zawsze mówiła: "Zobaczysz, przyjdą takie czasy, że żeby się wysrać, to będziemy musieli dzwonić do wodociągów o pozwolenie".
@tyrytyty: no nie, wcale ( ͡º ͜ʖ͡º) lepiej żebyśmy mieli państwo patologiczne ochlejusów i meneli. Widać po Łodzi, jak wyglądałby kraj, gdyby wszędzie tak chlano ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Arturrow mnie też nie przeszkadza o ile jest to robione z jakąś kulturą no ale jak widać u nas edukowanie normalnych zachowań kuleje skoro ludzi trzeba ustawiać zakazami
@tyrytyty: no oczywiście, że tak. Zobacz, że dzieci w coraz młodszym wieku zaczynają popijać, a nawet się upijać (ot, choćby historia przemarzniętego #!$%@? nastolatka kilkanaście dni temu). Oni już teraz nie mają większych problemow z kupnem alkoholu, a co to się będzie działo, gdyby był całkowicie dostępny?

Ludzie tacy jak ty, dbający wyłącznie o swój interes, nigdy nie zrozumieją nie tylko tego, jak szkodliwe dla innych są różne rzeczy ale i
@Arveit: od czego są rodzice? To oni powinni kontrolować, edukować dzieci. Na lekcjach wychowawczych powinno się edukować dzieci do czego doprowadza picie, ćpanie itp.
Kiedyś w telewizji leciały programy edukacyjne dla dzieci, może lepiej powrócić do tego, niż wprowadzać nowe absurdalne zakazy.
Innym argumentem może być też to, że pomimo zakazu sprzedaży narkotyków np. marychy, koksu to produkt jest łatwo dostępny i bez problemu można go kupić, nawet łatwiej niż alkohol.
@Arturrow: czy programy edukacyjne kiedykolwiek działały? Jaką siłę miałby program edukacyjny dzisiaj w obliczu patostreamów na których wódka się leje strumieniami i tysiące ludzi temu przyklaskuje?
@Arveit: Zakazy nic nie dają. Zawsze znajdzie się lukę.
Co do patostrimów, chlania na żywo w internecie, to myślę że to nie wina właścicieli serwisów, tylko rodziców. To rodzic powinien decydować co może a co nie powinien oglądać jego szkrab, ale najczęściej ma to w dupie, bo dla niego liczy się to, że mały Brajanek nie zawraca mu dupy i ma czas na oglądanie bzdurnych seriali w tv.
Ja będąc małym
@Arturrow: skoro zakazy nic nie dają, to co da zakaz rodzica? :o masz może dzieci? Rodzic w żadnym przypadku nie ma w dupie, co jego dziecko ogląda, blokady rodzicielskie pozakładane na smartfony, komputery itp. nic nie dają na dłuższą metę, bo brajan pójdzie do szkoły i wszystko nadrobi u kolegów, którzy mają bardziej liberalnych rodziców.
Ja raz dostałem srogi #!$%@? pasem w dupę za wagarowanie i stwierdziłem, że pobolało dupsko trochę
@Arturrow: w jukeju od roku papierosy we wszystkich sklepach sprzedawane są „z pod lady”. Całkowity zakaz reklamy, całkowity zakaz uwidaczniania wyrobów tytoniowych na polkach sklepowych,na papierosach nie widnieja żadne loga marek papierosowych. A w Polsce nadal jak w lesie ( ͡° ͜ʖ ͡°)