Wpis z mikrobloga

@ropucha_paskowka: @goferek: @BajerOp: @Revival: widzę, że mafijne klimaty mocno wjechały XD
Poczytajcie sobie co to jest spółka celowa (SPV). W niektórych branżach z różnych względów tak się robi, że każdy projekt jest prowadzony w oddzielnej spółce, nie ma w tym nic nielegalnego ani żadnych przekrętów. Gość może też handlować gotowymi spółkami. 70 podmiotów w dwa lata to nie jest jakoś bardzo dużo.
  • Odpowiedz
@ropucha_paskowka: @Piotrek00: owszem, często w budownictwie każdy etap inwestycji prowadzi się jako osobna spółka celowa, że jak np. ta konkretna inwestycja / etap padnie to nie pociągnie na dno całej reszty.

W tym przypadku wszedłem sobie do 3 losowych spółek, popatrzyłem na bardzo, ale to bardzo rozległe kody działalności, głównie produkcyjne-mało wyspecjalizowane i powiem tak: "śmierdzi mi tu karuzelą VAT-owską".
  • Odpowiedz
@Piotrek00: teoretycznie można wpisać wszystkie, tj. od ryboustwa, poprzez tworzenie mebli na obrocie biżuterii skończywszy, tylko kto tak robi?

Kto ładuje wszystko, bez żadnej specjalizacji?
  • Odpowiedz
@imateapot: A co właściwie zmienia PKD? Nic. Po co się ograniczać do jednego, analizować, czy kiedyś nie będzie chęci zmiany, rozszerzenia działalności itp. Podejrzewam, że znaczna liczba osób nawet się nie zastanawia nad PKD zbytnio.
  • Odpowiedz