Wpis z mikrobloga

@ledy: Pracę. Jak zatrudnisz szwagra do wykopania wielkiego dołu za 1 000 000 000 PLN a następnie szwagier Ciebie do zasypania tego dołu za kolejny 1 000 000 000 PLN to PKB wzrośnie o 2 000 000 000 a wy ze szwagrem macie zajęcie na jakiś czas. Dla wygody polecam płacić wekslami.
  • Odpowiedz
@ledy: Nie do końca, bo PKB to taki specyficzny estymator rozwoju. Np. gdybyś miał sąsiada, który wziałby ogromny kredyt na remont domu, potem jeszcze większy na zakup dodatkowej działki, a potem jeszcze większy, żeby np ją osuszać bo ciągle zalewa powódź, to miałby sporo większe PKB (w skrócie ilość inwestycji,wydatków) niż Ty, siedzący dalej w tym samym suchym domku na małej działce.
Nie mam wykształcenia ekonomicznego, tak mi tłumaczył znajomy
  • Odpowiedz
@kpvWYYnUU4: Jak się zrozumie czym jest PKB trudno mieć inne, szczególnie jeśli jest wyrażany w walucie lokalnej.Ten wskaźnik pokazuje jedynie jak bardzo ludzie zapie%$#&^%ą. Nie mówi na ile sensowne jest to co robią ani ile z wypracowanego bogactwa zostaje dla nich. Nie rozumiem czemu w mediach jest uznawany za najważniejszy wskaźnik gospodarki. To znaczy rozumiem, ale...
  • Odpowiedz
PKB to sztuczny wskaźnik, pompowany do ogłupiania gawiedzi. Jeśli Białoruś jest razem ze Szwajcarią i Norwegią na podobnym poziomie, to znaczy, że tam kumają coś, czego nie łapią nasi polityczkowie nadwiślańscy. Znam osobiście ludzi, którzy przenoszą i planują przenieść biznesy z "polskiego" socjalistycznego raju właśnie na Białoruś.
  • Odpowiedz
@InformacjaNieprawdziwaCCCLVIII: Niestety, ale w odróżnieniu od Białorusi jesteśmy ekonomicznie skolonizowani przez Niemcy oraz w mniejszym stopniu przez parę innych krajów zachodniej Europy które narzucają nam swoje bezduszne standardy, przez co tak daleko nam do osiągnięcia takiego statusu jaki posiada niezależna i niczym nie skrępowana Białoruś wraz z wszystkim wskaźnikami, które mu towarzyszą. Szkoda ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Jednak dobrą wiadomością jest to, że konsekwentnie zwierzamy w
  • Odpowiedz
PKB nie jest idealnym wskaźnikiem zamożności społeczeństwa ale ja osobiście nie znam lepszego, jeśli wy znacie to chętnie poznam. Oczywiście jest HDI ale on moim zdaniem bardziej przekłamuje niż PKB (mówimy TYLKO o zamożności). Inaczej, czy znacie taki kraj, który ma wysoki wskaźnik PKB a społeczeństwo żyje tam w ubóstwie? Albo taki, który ma niskie PKB a społeczeństwo jest zamożne? Jeśli nie, to znaczy, że PKB mimo swoich wad jest dobrym wskaźnikiem
  • Odpowiedz
@cat_skeleton: A co ma niby przedstawiać ta mapka z udziałem płac? Jak jest wysoki udział płac w PKB to niby dobrze?
Weźmy taki przypadek- 90% społeczeństwa ma własne firmy i bardzo dobrze zarabia, a 10% pracuje na etacie i też bardzo dobrze zarabia. Udział płac w PKB to będzie jakieś 5%. Za to w kraju komunistycznym będzie to ponad 80%
  • Odpowiedz