Mam pytanie. Dlaczego we wszystkich częściach WP i Hobbit ten stary dziadek, Gandalf tak mało używał magii ? Przecież przez te wszystkie części może kilka razy użył, a w tych wszystkich bitkach to chyba tylko raz. Co on, stamine ładuje tak długo czy manę regeneruje ? Ktoś mi to wytłumaczy ? Może w książkach jest napisane dlaczego, co ?
@Reniferus: Bo nie chciał po prostu, mógłby spokojnie wszystkich sam r------ć, ale wysłano go żeby pomógł się zorganizować ludom Śródziemia, a nie po to żeby sam wszystkich r------ł.
@Reniferus kiedyś też się nad tym zastanawiałam, i wyszperałam tylko, że on nie mógł okazywać nigdy jak bardzo jest silny. Chyba w Niedokonczonych opowieściach jest to wytłumaczone.
@Reniferus: on miał stanowić równowagę, służyć radą itd. No wyobraź sobie np. stary król młodego szkoli i daje mu popełniać błędy, ale jak ktoś zbyt opuje to król wkracza i go niszczy. tu jest, pokrętnie, coś podobnego. KIedy trzeba i valar sauron zaczyna za bardzo ingerować to gandalf w-------a się do akcji, ale tak to pomaga zupelnie tak jakby był człowiekiem, mędrcem.
@Reniferus @Olanna @Croudflup ja kojarzę że jego moc nie była nieskończona i raz na jakiś czas musiał wracać i sie od odnowić czy naładować tam skąd przyszedł. Podczas akcji wladcy i hobbita był na skraju wyczerpania ale jego czas jeszcze nie nadszedł więc za wiele nie mógł. Po walce z barlogiem dopiero powrócił odnowiony jako Biały i mógł zacząć r--------l.
Dlaczego we wszystkich częściach WP i Hobbit ten stary dziadek, Gandalf tak mało używał magii ?
Przecież przez te wszystkie części może kilka razy użył, a w tych wszystkich bitkach to chyba tylko raz.
Co on, stamine ładuje tak długo czy manę regeneruje ?
Ktoś mi to wytłumaczy ?
Może w książkach jest napisane dlaczego, co ?
#pytanie #hobbit #wladcapierscieni
Komentarz usunięty przez autora
@Olanna
@Croudflup ja kojarzę że jego moc nie była nieskończona i raz na jakiś czas musiał wracać i sie od odnowić czy naładować tam skąd przyszedł. Podczas akcji wladcy i hobbita był na skraju wyczerpania ale jego czas jeszcze nie nadszedł więc za wiele nie mógł. Po walce z barlogiem dopiero powrócił odnowiony jako Biały i mógł zacząć r--------l.