Wpis z mikrobloga

Hej, wreszcie doczekałem się światłowodu 280/20 Mb/s. Modem dostaję od firmy, potrzebuję routera do którego wepnę ten modem (pewnie zwykłą RJ-45, jeszcze go nie mam no ale jak inaczej :P), dwa komputery po kablu i 5 urządzeń wifi.

Obecnie mam jakiś najtańszy TP-Link TL-WR740N wręczony od Orange i zasięg wifi jest niezadowalający, potrzebuję tak z 50% większy zasięg. No i oczywiście żeby było jak najtaniej, ale wystarczająco dobrze - nie szukam sprzętu za 1000 zł tylko chciałbym się zmieścić w przedziale 200-400 zł, możliwie blisko tego pierwszego :P

Próbowałem sam coś szukać po rankingach itp. ale co znajdę fajne urządzenie to spotykam wiele negatywnych opinii w stylu "przegrzewa się i resetuje" albo "beznadziejny zasięg". Macie coś sprawdzonego?

#sieci #swiatlowod #router
  • 6
@darvd29: No problem jest taki, że żeby coś pobrać z maksymalną prędkością musisz mieć też wysyłać dane jak chociażby ramki potwierdzające pobranie danych. Dla przykładu jak pobierasz coś z prędkością 100Mbit/s to upload musi być najlepiej ok. 1Mbit/s Przy 200-300 - musisz mieć 3-4Mbit/s. I teraz niech Ci ktoś wysyci pasmo wysyłania na poziomie 50% - to automagicznie pobieranie również Ci spadnie.