Wpis z mikrobloga

#wifi #komputery #siecikomputerowe Howgh! Muszę postawić sieć wifi pod światłowód. Wiem że muszę kupić router i wzmacniacz sieciowy pod AC 2.4 i 5GHZ bo spory obszar i dużo ścian. Ktoś coś poleca ? Myślałem nad Fritz! Ale jest drogi. Jakoś nie ufam TP-LINK bo już 4 sztuki pod neo się spaliły. Ktoś podpowie ? :)
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tosshiro: Nie, wieszasz kolejne tam gdzie sygnał jest słaby, wszystko połączone przewodem do switcha PoE i potem jeszcze jakiś router na który zrobisz sobie kolejki qos czy inne firewalle. Pamiętaj że 5GHz jest sporo bardziej tłumione przez przeszkody niż 2.4GHz i czasem za jedną ściana masz już -85dB i w zasadzie brak łączności. No i musisz mieć sprzęt który działa w tym standardzie bo inaczej to szkoda kasy.
  • Odpowiedz
  • 0
@dktr głównie laptopy, tv, telefony i PC. Mam niby router ale jest tylko 2.4ghz i często sąsiad zagłusza sygnał bo ma jakieś ustrojstwo od sygnału GSM. To możliwe w ogóle ? Od dostawcy dostanę router bez wifi, myślałem połączyć go z routerem wifi i gdzieś te reapeter czy jak to się nazywa po wciskać w gniazdka. Czy jest możliwe że samo unifi do routera od dostawcy dałoby radę ? Dom circa
  • Odpowiedz
@tosshiro:

ma jakieś ustrojstwo od sygnału GSM

Raz że jest to nielegalne, dwa musiało by być nieźle popsute, ewentualnie źle zamontowane i się tak wzbudza że sieje pod 2.4GHz.
Jeśli router dostawcy będzie miał uruchomiony NAT i DHCP to można podpiąć unifi prosto pod sprzęt dostawcy.
  • Odpowiedz
  • 0
@dktr a kojarzysz czy powerline będzie działał jeśli na piętro mam oddzielny bezpiecznik ? Bo w tym momencie dałbym unifi na parter z kablem z tego powerline i nie byłoby zbędnego wiercenia
  • Odpowiedz