Pijesz sporo kawy/herbaty czy jesz dużo szpinaku? Zadbaj o odpowiednią podaż wapnia w swojej diecie.
Temat na dziś: Naturalne związki antyodżywcze w pożywieniu- KWAS SZCZAWIOWY
Zacznijmy od tego co to w ogóle jest substancja antyodżywcza? Mówiąc najprościej: to taka substancja, która utrudnia wykorzystanie składników mineralnych z pożywienia (np. wapnia) tworząc z nimi np. trudno rozpuszczalne połączenia.
Oto produkty, w których zawartość kwasu szczawiowego wielokrotnie przekracza zawartość wapnia (a więc spożywane w dużych ilościach mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu wapnia w naszym organizmie): szpinak, szczaw, rabarbar, botwina, buraki, herbata, kawa, kakao.
Co zrobić aby zniwelować niekorzystne działanie? Warto uzupełniać dietę w wapń poprzez spożywanie dodatkowych ilości produktów, które zawierają go w dużych ilościach, czyli np. - szpinak ze śmietaną - zupa szczawiowa zabielana śmietaną - kawa/herbata z mlekiem.
PS. W tym wpisie nie poruszam kwestii schorzeń, w których wchłanianie kwasu szczawiowego jest znacznie wyższe niż w warunkach normalnych.
W kolejnych postach pod tagiem #zdrowastonka przedstawię inne związki antyodżywcze popularne w naszej diecie. Zapraszam do śledzenia ( ಠ_ಠ) Źródło: Toksykologia żywności, wyd. SGGW
@drGreen Skąd taki wniosek? W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi stosuje różnego rodzaju diety, często niestety bez konsultacji z dietetykiem, które zalecają ograniczanie spożycia mleka i produktów mlecznych, będącymi głównym źródłem wapnia. Podobnie z weganizmem, który ostatnio cieszy się coraz większym zainteresowaniem @matti05 cierpisz?
@dajspokoj9: nawet nie jedząc mleka i produktów mlecznych bez problemu spożyjesz wystarczająco duza ilość wpania. wszelakie nasiona maja go duzo, ryby tj sardynki, wszelakie rosliny straczkowe czy orzechy. szukasz problemu tam gdzie go nie ma.
@drGreen Oj polemizowałabym co do wystarczającej ilości wapnia. To że istnieją takie produkty i są bogate w wapń to nie wystarczy...
Po pierwsze, gdyby były włączane do naszej diety regularnie tj. codziennie i to w kilku porcjach, może i by pokryły dzienne zapotrzebowanie, a szkoda że na stole przeciętnego człowieka naszego społeczeństwa pojawiają się bardzo sporadycznie, a wyjątków jest niestety mało. Przeciętny Polak, niebędący weganem czy wegetarianem takie produkty jak orzechy czy
@dajspokoj9: trochę tak, generalnie przez późniejsze zdiagnozowanie cukrzycy musiałem pozmieniać swoje nawyki żywieniowe. Co do samej dny, to przede wszystkim odstawiłem wody wysokozmineralizowane, bo w sumie szpinak to zazwyczaj był w towarzystwie śmietany czy jogurtu, a kawy jak nie piłem, tak nic się nie zmieniło. Wiadomo, że tych czynników jest wiele więcej.
Jeden z moich pierwszych wpisów na Wykopie (z głupa sobie sprawdziłem co tam się działo w 2015) - wrażenia z randki z super dziewczyną. Ta sama dziewczyna leży właśnie obok mnie i chrapie cicho w naszym łóżku, w naszym mieszkaniu :D Udało mi się! ( ͡~ ͜ʖ͡°)
Zadbaj o odpowiednią podaż wapnia w swojej diecie.
Temat na dziś:
Naturalne związki antyodżywcze w pożywieniu- KWAS SZCZAWIOWY
Zacznijmy od tego co to w ogóle jest substancja antyodżywcza?
Mówiąc najprościej: to taka substancja, która utrudnia wykorzystanie składników mineralnych z pożywienia (np. wapnia) tworząc z nimi np. trudno rozpuszczalne połączenia.
Oto produkty, w których zawartość kwasu szczawiowego wielokrotnie przekracza zawartość wapnia
(a więc spożywane w dużych ilościach mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu wapnia w naszym organizmie):
szpinak, szczaw, rabarbar, botwina, buraki, herbata, kawa, kakao.
Co zrobić aby zniwelować niekorzystne działanie?
Warto uzupełniać dietę w wapń poprzez spożywanie dodatkowych ilości produktów, które zawierają go w dużych ilościach, czyli np.
- szpinak ze śmietaną
- zupa szczawiowa zabielana śmietaną
- kawa/herbata z mlekiem.
PS. W tym wpisie nie poruszam kwestii schorzeń, w których wchłanianie kwasu szczawiowego jest znacznie wyższe niż w warunkach normalnych.
W kolejnych postach pod tagiem #zdrowastonka przedstawię inne związki antyodżywcze popularne w naszej diecie.
Zapraszam do śledzenia ( ಠ_ಠ)
Źródło: Toksykologia żywności, wyd. SGGW
#zdrowastonka #zdrowie #zdroweodzywianie #ciekawostki
@matti05 cierpisz?
Po pierwsze, gdyby były włączane do naszej diety regularnie tj. codziennie i to w kilku porcjach, może i by pokryły dzienne zapotrzebowanie, a szkoda że na stole przeciętnego człowieka naszego społeczeństwa pojawiają się bardzo sporadycznie, a wyjątków jest niestety mało. Przeciętny Polak, niebędący weganem czy wegetarianem takie produkty jak orzechy czy