Wpis z mikrobloga

• 3
czy jest tu jakiś oczytany przedstawiciel poglądów #komunizm lub #socjalizm?

pytanie brzmi: w idealnym systemie w jaki sposób zbierany jest kapitał pod redystrybucje i kto decyduje o tym gdzie ile rozdystrybuować? jeśli urzędnik, to czy nie stoi to w opozycji do poglądu, że społeczeństwo powinno być bezklasowe? no bo nagle mamy klase ludzi pracujących, wytwarzających dobra i usługi pod redystybucje oraz klase urzędników z władza decydowania komu ile się należy, a jednocześnie nie wytwarzających żadnych dóbr .

zawołałbym @Ryu i @fredo ale to zbyt stare dzieje
#polityka #neuropa
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@K_R_S:

jak widać nie macie tego przemyślanego wcale

Literatura dot. tego, jak ma wyglądać gospodarka socjalistyczna jest ogromna. Podałem Ci kilka
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@fredo2 no przytoczyłeś w sumie tylko Langego, który swój model musiał modyfikować dodając ceny i elementy rynkowe bo kupy sie nie trzymal, a to juz odbiega od idealnego komunizmu bez cen i mechanizmu rynkowego.

i na pewno bardziej realistyczne xD

co do tego nie mam wątpliwości. jest oparty o sprawdzone i działające mechanizmy potwierdzone przez empiryke i historie, a nie wyimaginowane pragnienia zakładające ludzki bezapelacyjny altruizm czy samorozpraszajacy sie po gospodarce
  • Odpowiedz
@K_R_S: przytoczyłem Marksa, Langego, Lenina i Cotrella.

to juz odbiega od idealnego komunizmu bez cen i mechanizmu rynkowego

Bo nikt nie konstruuje utopii albo, jeśli już, to drogę do tej utopii w postaci np.
  • Odpowiedz
@fredo2:
Wbliberalizmie czlowiej jest konkretna jednostka. Nje ma urohonych konatruktow bo w liberalizmie czlowiek jest wolny - tylko ta namacalna wolnosc jest prawdziwa cala reszta zalezy od jednostki i konstruktow zewnwtrznych.
Komunizm jest przeciwienstwem tego - tworzy wizje ogolna calego spoleczenstwa, obiecuje zdeterminiwany rewolucja. To podstawa zrozumienia metafizycznosci i rwligijnosci komunizmu.
Liberalizm nie jest glupi - mozna mu zarzucic emocjonalnie negatywne cechy. Ale istnieje w wiekszym lub mniejszym stopniu w
  • Odpowiedz
@steve__mcqueen: tak czytałem, przeczytaj sobie jego "Widma Marksa". Spodziewałem się więcej po gościu z Derridą w awatarze XD. Jakie mam dać kontrargumenty? Piszesz jak pijany, więc się wiele nie spodziewaj.
  • Odpowiedz
@fredo2: co to znaczy "spodziewalem sie wiecej"?
Nie dales zadnych kontrargumentow. Spodziewales sie wiecej tzn spodziewales sie ze bede religijnym oszolomem komunistycznym?
Niestety, dysonans poznawczy ktory teraz odczuwasz bedziesz odczuwal coraz czesciej w zyciu.
  • Odpowiedz
@steve__mcqueen: gadam z typem, który ma Derridę w awatarze, a ten mi coś takiego pisze:

Wbliberalizmie czlowiej jest konkretna jednostka. Nje ma urohonych konatruktow bo w liberalizmie czlowiek jest wolny - tylko ta namacalna wolnosc jest prawdziwa cala reszta zalezy od jednostki i konstruktow zewnwtrznych.

Kooorwa, z czym do ludzi chłopie? Ty weź tego Derridę przeczytaj, bo on krytykował liberalizm i był zwolennikiem komunizmu w pewnej mierze też xD
  • Odpowiedz
@fredo2: ale co maja poglady polityczne Derridy do tego ze mam go w avatarze? Wiesz kim byl Derrida w ogole czy po prostu przeczytales jego kilka cytatow na wikipedii?
Mam coraz wieksze wrazenie ze jestes w jakims stopniu uposledzony, przykro mi. Niestety, prawie wszyscy socjalisci to religijne oszolomy wedlug moich obserwacji.
  • Odpowiedz