Aktywne Wpisy
Kagernak +263
Może wygra Trump, może Harris, ale żadna z tych opcji nie zmienia faktu, że ceny w polskim gastro to jakiś k---a żart...
#usa
#usa
_e_l_o_ +96
jak hindusko-czarna baba zostanie prezydentem najpotezniejszego kraju to bedzie upadek zachodniej cywilizacji, bialego czlowieka #usa
pytanie brzmi: w idealnym systemie w jaki sposób zbierany jest kapitał pod redystrybucje i kto decyduje o tym gdzie ile rozdystrybuować? jeśli urzędnik, to czy nie stoi to w opozycji do poglądu, że społeczeństwo powinno być bezklasowe? no bo nagle mamy klase ludzi pracujących, wytwarzających dobra i usługi pod redystybucje oraz klase urzędników z władza decydowania komu ile się należy, a jednocześnie nie wytwarzających żadnych dóbr .
zawołałbym @Ryu i @fredo ale to zbyt stare dzieje
#polityka #neuropa
Literatura dot. tego, jak ma wyglądać gospodarka socjalistyczna jest ogromna. Podałem Ci kilka
co do tego nie mam wątpliwości. jest oparty o sprawdzone i działające mechanizmy potwierdzone przez empiryke i historie, a nie wyimaginowane pragnienia zakładające ludzki bezapelacyjny altruizm czy samorozpraszajacy sie po gospodarce
Bo nikt nie konstruuje utopii albo, jeśli już, to drogę do tej utopii w postaci np.
Wbliberalizmie czlowiej jest konkretna jednostka. Nje ma urohonych konatruktow bo w liberalizmie czlowiek jest wolny - tylko ta namacalna wolnosc jest prawdziwa cala reszta zalezy od jednostki i konstruktow zewnwtrznych.
Komunizm jest przeciwienstwem tego - tworzy wizje ogolna calego spoleczenstwa, obiecuje zdeterminiwany rewolucja. To podstawa zrozumienia metafizycznosci i rwligijnosci komunizmu.
Liberalizm nie jest glupi - mozna mu zarzucic emocjonalnie negatywne cechy. Ale istnieje w wiekszym lub mniejszym stopniu w
W ogole nie dales zadnych kontrargumentow, typowy wyznawca religii komunizmu xD
Nie dales zadnych kontrargumentow. Spodziewales sie wiecej tzn spodziewales sie ze bede religijnym oszolomem komunistycznym?
Niestety, dysonans poznawczy ktory teraz odczuwasz bedziesz odczuwal coraz czesciej w zyciu.
Kooorwa, z czym do ludzi chłopie? Ty weź tego Derridę przeczytaj, bo on krytykował liberalizm i był zwolennikiem komunizmu w pewnej mierze też xD
Mam coraz wieksze wrazenie ze jestes w jakims stopniu uposledzony, przykro mi. Niestety, prawie wszyscy socjalisci to religijne oszolomy wedlug moich obserwacji.