Wpis z mikrobloga

Jak wygląda robienie domowej pizzy od strony logistycznej? Widzę na wykopie masę świetnych zdjęć, ale gdy patrzę na przepisy to wychodzi na to, że jeśli chcę zjeść pizzę na obiad, musiałbym zagniatać ciasto o 6 rano.
#pizza #gotujzwykopem
  • 7
  • Odpowiedz
@Bolszoj: Dobry, prosty przepis - https://www.youtube.com/watch?v=1-SJGQ2HLp8

Wyrastanie ciasta możesz przyspieszyć wrzucając je do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na jakieś 20-30 minut...

To prawda że najlepiej smakuje drugiego a nawet trzeciego dnia, ale takie robione na szybko też jest ok ;)

Możesz też przygotować ciasto wieczorem, zawinąć w folię i do lodówy na noc.
  • Odpowiedz
@Bolszoj: PRZYGOTOWANIE ROZCZYNU:

Staramy się odmierzyć dokładnie 20 g drożdży. Rozkruszamy do kubka, dodajemy niepełną łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki tortowej. Dolewamy ciepłej wody (nie za gorącej, bo zabijemy drożdże). Mieszamy aby wszystko się rozpuściło.

Drożdże muszą „zastartować”, w tym czasie przechodzimy do
  • Odpowiedz