Wpis z mikrobloga

#debata #bron #legalizacja #korwin

Jak myślicie czy dostęp dostęp do broni palnej powinien mieć każdy? od rolnika, przez ćpuna, po gimbusów, na moherowych babciach skończywszy? czy każdy kto naoglądał się Miami Vice i nagrał w CoDa i ma troszkę kasy, może sobie kupić Glocka i strzelać do sąsiadów, tłumacząc, że to samoobrona?
Zapraszam do dyskusji
  • 136
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DroMak: Powtórzę się, bo nie uzyskałem odpowiedzi:

Totalny brak kontroli państwa nad posiadaczami broni cp i jakoś nic nie słychać o morderstwach/napadach/włamaniach z ich użyciem.
Czemu więc sztucznie ograniczać dostęp do współczesnej broni?
  • Odpowiedz
@gaz24wolga: Bo jest to i tak utrudnione. Nie pójdziesz sobie od tak do sklepu i nie kupisz broni jak słodycza dla dziecka. Więc potencjalny przestępca musi się trochę namęczyć by tą b--ń zdobyć, co już ogranicza ilość przestępców nieogarów, którzy pójdą coś zrabować dla rozrywki i najwyżej wezmą nóż, bo tylko na tyle ich stać
  • Odpowiedz
@DroMak: Czyli co, rozumiem, że byle Janusz może sobie teraz strzelić na grillu do psa z muszkietu bo w charakterze "samoobrony"?

Artykuł 424 kodeksu cywilnego:

„Kto zniszczył lub uszkodził cudzą rzecz albo zabił lub zranił cudze zwierzę w celu odwrócenia od siebie lub od innych niebezpieczeństwa grożącego bezpośrednio od tej rzeczy lub zwierzęcia, ten nie jest odpowiedzialny za wynikłą stąd szkodę, jeżeli niebezpieczeństwa sam nie wywołał, a niebezpieczeństwu nie można
  • Odpowiedz
@RandallPL: Oo odezwał się ten, który w temacie wniósł tylko pokaz chamstwa i braku taktu. W takim razie dlaczego temat ciągle powraca? Skoro w zasadzie temat zamknięty i na ulicy może pójść s---------a, bo babcia przestraszyła się menela?

@gaz24wolga: Więc jaki w końcu jest twój argument? Chcesz dać ludziom więcej broni palnej, bo jakaś tam jest dostępna?

@martwy_kotek: No proszę, widzę, że tak niby nie masz
  • Odpowiedz
@DroMak: Więc jaki w końcu jest twój argument? Chcesz dać ludziom więcej broni palnej, bo jakaś tam jest dostępna?

Widzę, że wyciąganie wniosków też nie należy do twoich mocnych stron, skoro po tak długiej dyskusji wciąż nie wiesz po której stronie obstaje twój rozmówca.

Nawiązując jeszcze do określonej przez ciebie "jakiejś tam broni" to według szacunków w prywatnych rękach może być jej od 300 do 600 tysięcy sztuk, więc bagatelizowanie
  • Odpowiedz
@RandallPL: W taki sam sposób kończysz udział jak martwy_kotek?

@gaz24wolga: Z twojej wypowiedzi nic nie wynika, więc co konkretnie miałbym wyciągnąć? Mówisz, że b--ń jest ogólno dostępna, a zaraz potem piszesz cytuję: Czemu więc sztucznie ograniczać dostęp do współczesnej broni?

Coś słabo jest ograniczana, skoro mogę pójść do sklepu, kupić cp i poczuć się ...eee.. bezpiecznie
  • Odpowiedz
@DroMak: Coś słabo jest ograniczana, skoro mogę pójść do sklepu, kupić cp i poczuć się ...eee.. bezpiecznie

Dla jednych słabo, dla innych mocno. Nie zmienia to faktu, że dostęp jest ograniczany ze względu na sposób ładowania, co jest kuriozalne i bezpodstawne.
Zastosuje analogie dla trzylatków: to tak jakby zakup samochodu osobowego był legalny, ale ciężarowego już nie.

Na tym kończę tą jałową dyskusję pozbawioną jakichkolwiek wartości merytorycznych z twojej strony
  • Odpowiedz
@gaz24wolga: Najlepiej w ogóle nie wypowiadajmy swojego zdania. Bo to takie głupie i nieobiektywne. Najlepiej bądźmy drukarkami bez własnego zdania, tylko powtarzajmy jak mantrę jakieś statystyki, z krajów Szwajcarii, które NIJAK mają się do kultury Polski.

Dziś rano kupiłem mleko. Oczywiście mi nie uwierzysz, bo skoro nie ma o tym w necie, czy 900 stronnicowej kolumbrynie wydany przez Urząd miar i wiar to jest to dowód anegdotyczny i znaczy tyle
  • Odpowiedz