Wpis z mikrobloga

Musiałem się prędko nauczyć piec dobre bułki. Dostałem od rodzinki szynkę z Polski i grzech by było ją jeść z tutejszym tostowym guwnem.
Niby takie drożdżowe bułki to mega prosta rzecz, ale jestem z siebie dumny, bo serio smakują jak w Polsce (jeszcze takie jak za dziecka, nie taki nadmuchany szajs jak teraz z marketu).

#chwalesie #pieczzwykopem #gotujzwykopem #emigracja #azja #jemprzeciez
kotbehemoth - Musiałem się prędko nauczyć piec dobre bułki. Dostałem od rodzinki szyn...

źródło: comment_opBl5P4rxpUP4UOPN7nLLUcrYlT6AV1n.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
@mroz3: nie ma nic prostrzego. Pół kilo mąki, saszetka suszonych drożdży (7g), łyżeczka cukru, łyżeczka soli, pół szklanki mleka, 2 łyżki oliwy. Niby suchych drożdży tak nie trzeba robić i wytarczy je wsypać do mąki, ale ja robię taki szybki zaczyn. Podgrzewam lekko mleko, dodaję cukier i drożdże i czekam z 10 minut. W międzyczasie mąkę przesiewam przez sitko i dodaję sól. Potem wlewam zaczyn, wodę i oliwę i wyrabiam z
  • Odpowiedz