Wpis z mikrobloga

Chlyp żytnio-żytni (mąka żytnia i żytnia razowa) na zakwasie żytnim upieczony wczoraj - dla mojej laseczki z ziarnami i dla mnie bez. Trochę mi serduszka nie wyszły - bałem się, że zjarają mi się plastikowe foremki w piecu ^^

Wydaje mi się, że trochę za mało zakwasu jak na taką ilość mąki - słabo urósł, ostatnio na oko wszystko majstruję. Następny w kolejce pszenno-żytniak :)

Dobrego dnia!

#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #chleb #jedzenie
Garet_ - Chlyp żytnio-żytni (mąka żytnia i żytnia razowa) na zakwasie żytnim upieczon...

źródło: comment_ytriii8xku4hewwrNgAmsTAElyWRHnE0.jpg

Pobierz
  • 11
@tptak: dzięki :) Co do foremek to liczylem na to, że zewnętrzna warstwa chleba(przyszła skórka) stwardnieje przez ten moment i będą widoczne wzorki. Żytni piekę w foremce bo ciasto jest lejące - próbowałem bez, ale musiałem sypać i sypać mąki aż w końcu rezygnowałem. Z pszenno-żytnim łatwo też nie było, ale się udało bez formy upiec. Mam gdzieś zdjęcia to podeślę ^^
@tptak: i jak wyrabiasz ciasto na pszenny chleb to za każdym razem gdy się klei dodajesz mąki? Bo ostatnio z 40 minut wyrabiałem i po jakimś czasie po dodaniu ciasto przyklejalo mi się do blatu. Aż w końcu powiedziałem dosyć i przestałem bo sporo tej mąki poszło :P
jak wyrabiasz ciasto na pszenny chleb to za każdym razem gdy się klei dodajesz mąki?


@Garet_: NIGDY NIE DODAWAJ MĄKI JAK SIĘ KLEI.
Dodanie mąki zmienia stosunek soli do mąki. Jaki masz stosunek wagi wody do mąki? Do 70% ciasto wymaga składania przy wyrastaniu i zrobi się ładne sprężyste. Żeby nie kleiło się, zwilżaj dłonie wodą, miej miskę obok i maczaj. Ciasto na ciabattę ma chyba bliżej 80% hydracji i wciąż