Wpis z mikrobloga

Miraski chciałbym się zabrać za zabawę z mikrokontrolerami, co polecicie na początek? Zastawiam się co wybrać 8, 16 czy 32 bity? Dlaczego Atmel? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jakie mikrokontrolery zakupić na początek? No i tak błądzę we mgle od paru dni po Internetach i sam nie wiem co wybrać od czego zacząć bo zasadniczo nie wiem jakie są różnice.
Pomożecie?
#avr #mikrokontrolery #c #arduino #programowanie #robotyka #atmega #atmel
g.....n - Miraski chciałbym się zabrać za zabawę z mikrokontrolerami, co polecicie na...

źródło: comment_z35bqi9mHtO7PbsIRNo7Nhr2YjsXc8qg.jpg

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@IceGoral: Ale Ty wiesz, że ta mała Atmega przed głównym mikrokontrolerem to nie jest programator, a konwerter USB->UART? W klonach nawet jej nie ma, a zamiast tego znajduje się tam dedykowany układ właśnie do tego celu.
Wbrew pozorom konwerter, a programator to dwie różne rzeczy. Usuń bootloader z głównego mikrokontrolera, a zobaczysz różnicę. Oh wait, nie możesz tego zrobić, bo do tego potrzebny jest programator. xD
@KarmazynowyAstrofizyk: To
  • Odpowiedz
@Analityk: to ty chcesz bronić tezy, nie ja. Jesli jestes dziecko, co musi miec podpowiadanie skladni, to sobie dalej uzywaj jakiegos ramożernego gówna ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Arveit: Ramozerne gowno to właśnie arduino ide, nie masz do niczego porównania na dodatek najtrudniejsze w programowaniu jest dla ciebie pisanie. To jakieś meritum i clu żeby pisać cale nazwy zmiennych? Żal mi, ze udzielasz rad początkującym mając zero obeznania.
  • Odpowiedz
@Arveit: @Analityk: panowie bez nerwów, nie róbmy tu Elektrody! ( ͡° ͜ʖ ͡°) jutro cis zakupie równie jakiegoś klona Arduino po taniości zobaczę też co poleca Pan Mirekk z atnela mam w sumie dużo elementów elektronicznych w tym
Płytkę więc pewnie kupię też jakiegoś gołego scalaka. Pytanie jednak który wybrać i jakue są rodziny tych układów bo nie wiem w którą gałąź pójść (
  • Odpowiedz
@grzylen:
AVR na początek to bardzo dobry wybór z racji stosunkowo prostej budowy. Pozwoli Ci poznać architekturę i obsługę mikrokontrolera. Wg mnie na początek nie ma sensu porywać się na bardziej złożone mikrokontrolery bo zatoniesz w gąszczu ustawień, przez co się zniechęcisz.

Jeśli zdecydujesz się na AVR to starczy Arduino. To jak pisał @Analityk, wykorzystaj Atmel Studio, programatora nie musisz nawet kupować, wystarczy, że hex (w uproszczeniu Twój
  • Odpowiedz