Wpis z mikrobloga

#webdev #webmastering #frontend #html #html5
Ostatnio zacząłem mocno zwracać uwagę na semantyczne znaczniki w HTML5 i sposób ich wykorzystania na stronie. Przejąłem się tym tak bardzo, iż teraz nie wiem czy wstawić nagłówek do sekcji , aby wykorzystać go jako baner strony, czy użyć zwykłego paragrafu, a znacznika dopiero przy nagłówku danego artykułu. XD
Słyszałem wiele opinii, że HTML5 pozwala na umieszczanie kilku nagłówków tego samego poziomu na stronie, po jednym w danej sekcji i SEO to akceptuje, ale doszły mnie też słuchy, że w praktyce większość stron wykorzystuje dany nagłówek tylko raz na całej stronie.
Jak wy podchodzicie do tej sprawy? Jak to jest z tymi nagłówkami? Uświadomcie mnie jak tylko potraficie, bo jestem dopiero raczkującym webmasterem.
===================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================
  • 12
@iEarth: @Rst00: Ok, czyli na pewno będę musiał na poważnie przestudiować sobie te zalecenia, bo na razie skupiłem się tylko na tym jednym problemie. Więc skoro nagłówek pierwszego poziomu można tylko raz wykorzystać na stronie, jakiego znacznika użylibyście do baneru?
@baniorz_z_modzela: to Twój najważniejszy nagłówek i przyjęło się, że dobrą praktyką jest używać go tylko jeden raz na stronie, choć nie jest to nigdzie zakazane ani wzbronione. Więcej o takich semantycznych sprawach polecam poczytać tutaj
==============================================================================================================================================================================================================================================================
@baniorz_z_modzela: nie, najważniejszy jest H1, reszta jest praktycznie pomijalna i nie ma żadnej "mocy". Dlatego ważne żeby H1 był dobrze widoczny, najlepiej ATF i żeby zawierał słowo kluczowe na którym zależy Ci przy pozycjonowaniu. No ale też bez przesady, nie możesz tam wsadzić jakiegoś zlepku kilku słów kluczowych.
@Rst00: ATF, czyli? :D
Resztę rozumiem. Akurat szykowałem się do napisania strony o książkach i ma ona wybitny tytuł "Strona o książkach - po prostu". W tej sytuacji skusiłbym się nawet, żeby w baner z tym tytułem wstawić nagłówek , bo przecież dobrze by podkreśliło tematykę tejże strony. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
======================================================================