Wpis z mikrobloga

#elektryka #elektronika #budownictwo
Hej elektryczne Mirosławy.

Kupiłem sobie na #aliexpress dotykowy włącznik/wyłącznik światła na Wifi firmy Sonoff. Podłączyłem jak na pic rel. Światło cały czas mruga z częstotliwością jedno mrugnięcie na sekundę.
Zainstalowałem aplikację, włącznik poprawnie połączył się z WiFi i miał status conneced, ale przy próbie włączenia bądź wyłączenia światła przez apkę wyświetla błąd, że zadanie nie mogło być wykonane.
Włączanie i wyłączenie światła przez przyciśnięcie światła też nie działa.
Mirko, pomusz, bo chcę mieć smart doma.
resuf - #elektryka #elektronika #budownictwo
Hej elektryczne Mirosławy.

Kupiłem sobi...

źródło: comment_m4H8DCzj49minqqEoPlObxmXtEJcUvxY.jpg

Pobierz
  • 118
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@resuf: Chłopie, pomyśl na logikę. Samo urządzonko musi mieć jakieś zasilanie, aby działało - prawda? Czyli musi mieć doprowadzone dwa przewody, które nigdy nie będą rozłączane niezależnie od stanu włącznika. Natomiast jego zadaniem jest sterowanie załączeniem lampy - więc musi wychodzić dodatkowy, trzeci przewód, który do niej doprowadzisz.

Twój dotychczasowy włącznik to prosty przerywacz obwodu, który nie wymaga zasilania - dlatego był wpięty do przewodu fazowego, który dalej biegnie do
  • Odpowiedz
@resuf: Do tego wszystkiego, co piszą koledzy dodam jeszcze tylko, że musisz sam sprawdzić który z dotychczas przez Ciebie podłączonych przewodów leci dalej do lampy. I to ten powinien być podpięty do "Lout". Natomiast ten "ze ściany" gdzie zawsze jest faza, do "Lin".
  • Odpowiedz
@TheDuck: Protip numer dwa: Jak będziesz łączyć instalacje odzierając z drutów aż tyle izolacji to może się okazać że niedługo o rozwiązanie swojego problemu będziesz mógł zapytać samego stwórcę.
  • Odpowiedz