Wpis z mikrobloga

Proszę o(choć w miarę) wypowiedzi na poziomie.
Bo wypok oczywiście wydał już wyrok, wielokrotnie czytałem tu komentarze, że typ jest już sztywny, że zero szans NA PEWNO, bo tyle stopni, bo to, bo tamto.
Zastanawiałem się ALE SKĄD WY TO WIECIE? SKĄD MACIE TAKĄ WIEDZĘ na temat tego ile jest w stanie wytrzymać organizm himalaisty w takich warunkach? Ja NIE WIEM, więc się nie wypowiadam.
W kontekście tego, że myślą nadal o ratowaniu go.. naprawde są szanse? Robią to, bo mają nadzieję? Czy po prostu to głos sumienia, chcą być pewni, chcą po prostu zrobić wszystko co się da? Co w ogóle wiemy na pewno o tym od kiedy tam jest sam, czy ma namiot czy nie, płyny, jedzenie i jak to wszystko wpływa na możliwości przetrwania?
Były na pewno podobne przypadki, można się do jakiegoś odnieśc? Gdy ktoś przetrwał w takich warunkach jakiś czas?
#nangaparbat
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kapaxa: wykopki wiedzą lepiej jak to jest na takiej wysokości bo stary ich zabierał pod Wielką Krokiew żeby skoczków z parkingu oglądać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kapaxa jesli gosc ma obrzek pluc a slyszalem ze nabawil sie odmy to ma bardzo nikle szanse, sam przechodzilem odme i jesli gosc jeszcze zyje to jest na takim skraju wyczerpania ze tylko hospitalizacja go uratuje jak najszybsza w tym momencie, nie wiem ile juz tam u gory lezy w tym namiocie ale 48h to jest max wg mnie co mu daje zeby przetrwac
  • Odpowiedz
ile jest w stanie wytrzymać organizm himalaisty w takich warunkach?

@kapaxa: jeżeli po pierwszych objawach nie zejdziesz jakieś 500-1000m niżej, jesteś na najlepszej drodze żeby się wykończyć.

Klasycznymi objawami ostrego stanu są: obrzęk płuc i obrzęk mózgu. W przypadku braku interwencji lekarskiej, a zwłaszcza nieprzetransportowania chorego w niżej położone rejony, może nastąpić zgon.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_wysoko%C5%9Bciowa
  • Odpowiedz