Wpis z mikrobloga

#lekarz #pracbaza #prawo #pytaniedoeksperta
Mirki mam problem. Jestem w robocie i rozłożyło mnie totalnie, jutro tez mam robotę i zamierzałem brac urlop na zadanie. Problem jest taki ze poranna zmianę ma kierowniczka. Moje pytania to:
1. Czy może nie przyjac mi urlopu na zadanie?
2. Czy musi wiedzieć dlaczego biorę urlop?
3. Pewnie dowie się ze z powodu choroby ale stwierdzi ze może sobie wymyślać i może żądać zwolnienia lekarskiego zamiast urlopu na zadanie?
4. Jeśli moja przychodnia w której jestem zapisany jest nieczynna w niedziele moge isc do innej i czy płace hajs?
5. Czy mogą mi wystawić L4 wsteczne, w sensie pojde w poniedziałek a wystawi od niedzieli?
  • 15
Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 28.10.2009 r. orzekł, że obowiązek udzielenia urlopu na żądanie nie jest bezwzględny, a pracodawca może odmówić pracownikowi udzielenia urlopu na żądanie w sytuacji, gdy wystąpią szczególne okoliczności, które powodują, że obecność pracownika jest niezbędna w pracy
Nocna i świąteczna opieka działa chyba w większości nawet powiatowych miast. Jeśli masz możliwość spróbuj. Pamiętaj, że na jesieni dużo się pozmieniało. Nie musisz być tam zapsiany czy coś.

Urlopu na żądanie moga Ci odmówić, ale szczególne i niezbędność to są duże slowa. Nie można tego zrobić od tak. W normalnych sytuacjach to się nie dzieje. Oczywiście jak ktoś jest #!$%@?ęty to zdrowy rozsądek traci zastosowanie bezapelacyjnie.
Nie wiem co za firma,