Wpis z mikrobloga

@krzychmiel: niby spoko ale wydaje mi się, że oprócz "dobrych" rzeczy, wchłania się też mnóstwo syfu. Chyba, że kupuje się ryż naprawdę dobrej jakości i dobrze się go myje przed przyrządzeniem.
@krzychmiel: Dokładnie. Ryż basmati też jest dobry pod tym względem, jest bardziej sypki. Ludzie rozgotowują ryż z torebki na kleik, a potem płaczą w internecie, że muszą jeść takie obrzydlistwo.

@patwoh: Tylko na kilka dni (najlepiej na trzy). Ja robie tak, że ryż najpierw prażę, a później zalewam wrzątkiem i gotuję na małym gazie aż zmięknie i nasiąknie całą wodą. Zależy z czym go będę jadł to oprócz soli dodaję
@patwoh: zależy co z nim gotuje ale przeważnie w mikrofali
@Duzy_Dziki_Zwierz: taaaa, "resistant starch", który występuje głównie podczas gotowania ryżu z udziałem tłuszczu i przechowuje się go w bardzo niskiej temp., ale nie przejmuje się takimi pierdołami bo ma to bardzo małe znaczenie w porównaniu do całego obrazu