Wpis z mikrobloga

jest promyk nadziei dla świata( ͡° ͜ʖ ͡°)

0,0 proc. Islandczyków poniżej 25 roku życia zadeklarowało kreacjonistyczne poglądy – wynika z badania firmy Maskina. Oznacza to oczywiście, że żaden młody mieszkaniec wyspy gejzerów nie wierzy w biblijną historię.

http://strajk.eu/mlodzi-islandczycy-nie-wierza-ze-bog-stworzyl-swiat-niesamowity-wynik-sondazu/
#religia #islandia #nauka #neuropa
  • 31
c nie jest stałą

@RedWizard: c to stała mająca zastosowanie jedynie w określonych przypadkach. I gdyby miała zastosowanie w przypadku mikrofal, nie byłoby różnicy między mikrofalami a obserwowanym światłem, więc taka teoria w ogóle by nie powstała... To tak jakbyś powiedział, że g jest stałą i zastosował ją na księżycu.

@kubako: wygląda na to, że @RedWizard to jakiś islandzki tröll.

teoria wielkiego wybuchu jest prawdziwa, udowodniona - albo #czarnolisto

@
@niedoszly_andrzej: Wiem, że ma. Ale to nie moja dziedzina. Ja tam nic nie wymyślę, więc na razie przyjmuję ją jako "najlepsze wyjaśnienie zjawiska". Czym z resztą jest. Szczerze wątpię, by ją zastąpiono czymś innym. Raczej ją rozbudują, albo będzie częścią jakiejś większej teorii.

@RedWizard: chodzi mi raczej o czołobitne podejście do różnych naukowych teorii. Ja też z nią nie dyskutuje ani nie polemizuje bo o fizyce mam tyle pojęcia co
skąd takie info?

@niedoszly_andrzej: Psychologia obserwacji. Zasady działania tak zwanych zdolności poznawczych.

Otaczająca nas rzeczywistość interpretujemy na podstawie naszych doświadczeń i posiadanej przez nas wiedzy, tworząc pewne przypuszczenia. Nie mają one stuprocentowej bezbłędności, ale dzięki temu mechanizmowi możemy cokolwiek zinterpretować - inaczej byłoby mniej więcej tak:

- Ej, byłem dzisiaj w pracy czy mam jakieś zaburzenia pamięci?

- Byłeś, widziałem cię

- Naprawdę powiedziałeś, że mnie widziałeś, czy jakieś schizy mam?