Wpis z mikrobloga

@Rkb: to na wszelki wypadek zaniechaj używania a na przyszłość ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeśli chcemy jednak przechować zakwas na dłużej, sprawdza się metoda zacierkowa, tzn. dodanie do zakwasu tylko dużej ilości mąki bez wody. Powstaną okruchy zakwasowe, które można przechować w zimnie nawet do pól roku
@Rkb: Żadnego problemu nie ma. Trochę zgłodniał, zaczął sam siebie zjadać, czarny kolor to drożdżowo-bakteriowa kupa kanibalistyczna. Nawet tego nie wylewam. Mieszam całość, dodaję wodę, mąkę, tyle. Jakby był niemrawy, przed następnym karmieniem zamieszaj i wyrzuć trzy czwarte.

@yogmean: Czasem się odtworzy, a czasem nie. Jak testowałem to trochę miałem wrażenie że nowy zakwas mi ruszył z pokarmu a nie zacierka poszła.
@Rkb: @yogmean: Najdłużej nie karmiłem zakwasu w lodówce dwa miesiące, po miesiącu to on nawet nie zauważył że jest problem. Tylko był na tyle zakwaszony, że w chlebie było czuć. To może lepiej po zamieszaniu od razu trochę wyrzuć przed karmieniem i drugi raz znów?