Wpis z mikrobloga

@ciezka_rozkmina: no ale nie możesz zarzucić ludziom, że czegoś nie wiedzą, bo nie przeczytali z innego źródła, że jest inaczej. To tak jak gdybym ja się z ciebie śmiał, że nie wiedziałeś, że saksofon należy do kategorii instrumentów drewnianych.
@ciezka_rozkmina: fakt, może złe porównanie. Ale ja tam wybaczam ludziom brak wiedzy, który wynika tylko z tego, że jest powszechnie wszystkim znana. Za to szanuję, gdy nie upierają się przy swoim i są otwarci na naukę i zmianę dotychczasowego myślenia, gdy wykażę niezgodność ze stanem rzeczywistym danego przypadku.
@ciezka_rozkmina W sumie sporo jest takich rzeczy, po których mogę poznać, że rozmawiam z kretynem w masce intelektualisty. Najlepszy przykład to nadużywanie zwrotów typu "de facto", "per se", "na cito" czy "stricte". No i mój ulubieniec czyli każde zdanie trzeba zakonczyć pytaniem "...tak?".
@Kampala @ciezka_rozkmina: Heraklit i istotna ścisłość wypowiedzi, no tak, a Helena to cnotliwa kobieta była; jak powiadają: "dobry żart tynfa wart". Heraklit nie ma być ścisły, a im mniej, tym jest bardziej Heraklitem, bowiem: "natura rzeczy lubi być ukryta"[B123DK], więc wprowadzać w błąd to jest zgodne z naturą rzeczy, i dlatego: "z tym logosem będącym zawsze nieobeznani są ludzie" [B1 DK]. Ty nie mogłeś więc mówić tego szczerze, ja się razu