Aktywne Wpisy

Kagernak +77
Do pracy przyszła nowa dziewczyna, nawet spoko, całkiem ładna (wyższa ode mnie xd), ogarnięta, dobrze się z nią gada, tylko gust muzyczny ma c-----y, ale mniejsza z tym. Pracuje u nas dopiero drugi tydzień a dzisiaj tak znikąd do mnie wypaliła czy nie chciałbym z nią wyprowadzać psy ze schroniska. Ja byłem nieźle zdziwiony bo w końcu się znamy niecałe dwa tygodnie a ona już takie coś mi proponuję, ale jej odpowiedziałem

mickpl +940
Propsuję Panią Iwonę Srokę z zarządu Murapolu, która jakiś czas temu w Parkiecie mówiła, że stawiają na wysokie marże a nie wolumen, a potem pobiegła na transmitowaną live Komisję Infrastruktury gdzie przekonywała, że 0% jest bardzo potrzebne bo koło zamachowe gospodarki. Tym samym postawiła do pionu całe media, wygenerowała może ze 4 mln wyświetleń na twitterze i dostała nawet dedykowany odcinek w Kanale Zero XD
#nieruchomosci
#nieruchomosci
źródło: murapol
Pobierz

Parę dni temu był tutaj osobny post na temat problemu z QtSerialPort. Mam podobny problem, z tym że u mnie moduł jest wykryty kompilując z Ubuntu na Ubuntu. Kompilując (skrośnie/cross) na Raspbiana, moduł jest nieznany...
Na Raspbianie próbowałem go zainstalować tymi samymi komendami co na Ubuntu (na Ubuntu to wystarczyło). Nic.
Próbowałem też ręcznie przenosić pliki do folderu lib i include w /usr/local/qt5pi i nic.
Coś mi umyka, bo nadal przy kompilacji na Raspberry:
:-1: error: Unknown module(s) in QT: serialport
W pliku .pro i headerze jest okej - syntax jest w porządku, bo bez tego na Ubuntu by nie działało, a problem jest tylko przy cross kompilacji.
Tutaj sobie ktoś z tym poradził, ale chyba nie rozumiem jak (mam zainstalowane to wszystko o czym mowa):
https://forum.qt.io/topic/76691/project-error-unknown-module-s-in-qt-serialport-raspbian-jessie/6
1. pobrać (np. z Gita) bibliotekę, QtSerialPort w tym przypadku - komendą git clone, ofc.
2. wejść do folderu z biblioteką w terminalu - cd , czyli cd qtserialport.
3. /raspi/qt5/bin/qmake . LUB /usr/local/qt5pi/bin/qmake . - kropki są ważne!
4. make
5. sudo make install
6. gratulacje, biblioteka zainstalowana i zdeployowana na Raspberry,