Wpis z mikrobloga

Chciałem opisać jak wygląda cyfryzacja i informatyzacja w Szwecji, głównie z moich obserwacji.

Numer osobisty / (odpowiednik naszego PESEL’u)
Taki dostaniemy w urzędzie migracyjnym, albo w szpitalu podczas narodzin. Składa się on podobnie jak w Polsce i członu daty urodzenia i reszty porządkowej. Np. 990921-1245.

Dowód osobisty
Ja nie posiadam, po kilku latach nie spotkałem się z sytuacją gdzie dowód osobisty był absolutnie wymagany.

BankID
Znacznie potężniejszy niż dowód, serio z BankID możemy załatwić wszystko. Dostaniemy go w banku w dwóch formach: generatora tokenów – DigiPass, albo karty z chipem, potem mając jedno z dwóch można zainstalować na telefonie aplikację mobilną - MobilBankID.
Jest to metoda identyfikacji uważana za standard w Szwecji i chciałbym aby takie coś powstało w Polsce.
Przykładowe zastosowanie: Logowanie do Urzędu Skarbowego, systemu lekarskiego, poczty internetowej (poniżej), banków, dostarczyciela Internetu / prądu / gazu.
Przykład z życia:
- Przenoszę się w inne miejsce zamieszkania, gdzie będę musiał płacić sam za prąd, loguje się do Fortum (dostarczyciel prądu) mimo, że wcześniej się nie logowałem tam. Podaje numer personalny i odpalam aplikację na telefonie, która prosi o wpisanie PIN’u. Po wpisaniu widzę swoje nowe konto, które jest wypełnione moimi danymi personalnymi.
- Dzwonie, aby anulować umowę o Internet, tam miła pani po angielsku prosi mnie o podanie numeru personalnego. Podaje numer. Wtedy prosi mnie o uruchomienie aplikacji na telefonie. Po wpisaniu kody mnie wita. Good afternoon mr trzeci, how I can help you?

Zmiana adresu
Tutaj jest jeden rejestr adresów (no, może firmy krzak mają własne), wystarczy zalogować się do skarbówki, tam po identyfikacji i autoryzacji możemy zmienić nasz adres na nowy. Od tego momentu wszystkie szanujące się instytucje będą wysyłać na listy na nowy adres. Jako dodatek (niektórym się podoba, innym nie) po zmianie adresu zazwyczaj dostajemy powitalne upominki na pocztę z lokalnych supermarketów – bony, zniżki lub małe paczki wręcz.
Dostęp do informacji o innych.
Dokładniejsze dane są dostępne w jednym systemie informatycznym, dzięki któremu firmy mogą pobrać aktualny adres. Powszechne dane takie jak telefon, adres zamieszkania, wiek, imię i nazwisko są dostępne na stornach internetowych jak https://hitta.se (można poszukać znanych Polaków mieszkających w Szwecji)

Zdolność kredytowa
Jak bierzemy kredyt w innym banku jak nasz główny rachunek, oraz jeżeli jakakolwiek inna firma chce sprawdzić naszą kieszeń, może złożyć wniosek do skarbówki i dostanie kwoty. Za każdym razem jesteśmy powiadamiani listownie, że firma XYZ poprosiła o dostęp do takich danych.

Kupno mieszkania / kredyt
Temat obszerny, w skrócie wszystko zaczyna się na stronach typu http://hemnet.se/ gdzie szukamy mieszkania. Jak upatrzymy sobie coś, zapisujemy się na oglądanie, które ma miejsce zazwyczaj w weekend. Po tym rozpoczyna się licytacja. SMS’owo bijemy się o mieszkanie i po wygranej podpisujemy kontrakt. Do podpisania kontraktu, w przypadku kredytu musimy mieć pozwolenie od banku, że możemy dostać daną kwotę na mieszkanie, oraz bank weryfikuje czy nie przepłaciliśmy, czy spółdzielnia nie jest zadłużona lub nie ma innych problemów w okolicy, które mogłyby wpłynąć na cenę w przyszłości. Jak mamy zielone światło, zazwyczaj od miesiąca do trzech i mamy wszystko załatwione. Cały proces możemy odbyć telefonicznie, nie trzeba iść do placówki banku, a i umowa z bankiem to jakieś 20 stron A4 normalnym tekstem tylko.

Wady:
- Ta przeźroczystość była dziwna i ciężko było się przyzwyczaić do niej. Jednak jej zalety (szczególnie w przypadku identyfikacji i zmiany adresu) łagodzą gorycz.
- Bez konta bankowego, a tym samym BankID nie załatwisz nic.
- Konta bankowe zazwyczaj nie są oprocentowane.
- O ile mi wiadomo, nie jest możliwe jeszcze głosowanie używając BankID, a szkoda.

#szwecja
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trzeci: i jeszcze Kirva - skrzynka online (aplikacja i www) obsługująca pocztę urzędową, EON, różne firmy, gdzie mamy abonament i wspomniane wyżej zdolności kredytowe. Listy odchodzą do lamusa. :-)
  • Odpowiedz
@aldrig: Racja, zapomniałem napisać o tym, gdzie tak samo dostałem powiadomienia o tym, że ktoś sprawdzał moją zdolność kredytową.

@Zbieracz_kapiszonuf: Co to SWISH nie byłem pewien czy o tym wspominać, bo Blik jest zdaje się odpowiednikiem tego. Szybko opisując czym jest SWISH, jest to połączony z naszym kontem bankowym system do robienia szybkich/małych przelewów do innych osób, gdzie to numer telefonu jest identyfikatorem odbiorcy.
  • Odpowiedz