Wpis z mikrobloga

Potrzebuję małej pomocy. W wynajmowanym mieszkaniu mam balkon, przed drzwiami balkonowymi jest stopień, wygląda to jak na zdjęciu. Stopień nie jest szczelny, panel jest przycięty na odwal się. W jaki tani sposób mogę to uszczelnić? Dodam, że wyraźnie czuć chłód w okolicach drzwi balkonowych, przez co mieszkanie bardzo szybko się oziębia.

#remontujzwykopem #mieszkanie #remont
Cookiee - Potrzebuję małej pomocy. W wynajmowanym mieszkaniu mam balkon, przed drzwia...

źródło: comment_bmiC0QAMMGvcU0m3UNGLgnv26UVLFrqA.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cookiee: Gdzieś widziałem, że na takie coś fugę położyli, ale nie wiem na ile to dobry pomysł. A ten chłód to pewnie bardziej od drzwi ciągnie niż od tej luki.
  • Odpowiedz
@Juzio95: @benzdriver: właśnie o to chodzi, że z drugiej strony jest podobna dziura, do tego przy samych drzwiach też odstaje. Najzabawniejsze jest to, że mogę w całości wyciągnąć ten panel. A wiem,że duży chłód bierze się ze złego uszczelnienia tego stopnia, bo wystarczy, że poobklejam dziury taśmą izolacyjną i jest dużo lepiej ;)
@Galbraith: też myślałem o listwie, ale nie wiem czy to pomoże zwłaszcza,że pod
  • Odpowiedz
@Cookiee: To znaczy że ktoś to ujowo te drzwi balkonowe zamontował, pewnie nie ma z zewnętrznej strony uszczelnienia. Skoro mówisz ze Panel można wyjąć to można by kombinować go montować właśnie na piance po całości i akurat może się uda na tyle zatkać by nie ciągnęło.
Ja ostatnio ocieplałem dom i widziałem jak to majster robił. Ładnie podciągnął styropianem a parapety właśnie na takiej piance montował, tylko trzeba to czymś
  • Odpowiedz
@Cookiee: to nie takie proste. Najpierw trzeba zidentyfikować przyczyny odczuwania chłodu - a może być ich kilka. Estetyka przycięcia panela nie ma nic wspólnego z odczuwaniem chłodu.
Możliwie przyczyny
1. Balkon sam w sobie jest już tzw. mostkiem termicznym i generalnie w okolicy dołu okna balkonowego może być odczuwalny chłód (tam ucieka ciepło przenikając przez konstrukcję budynku dając odczucie chłodu).
2. Osadzenie okna balkonowego - spotkałem się wielokrotnie z różnymi fuszerkami (np. brak izolacji między ramą drzwi a ścianą/podłogą). Problem ten potęgowany jest jeśli od środku w budynku zamiast tynku jest płyta gipsowo-kartonowa. Wtedy zimne powietrze z nieszczelności wokół drzwi wpada częściowo pod płytę i całe połacie ścian są w ten sposób chłodzone - w takich mieszkaniach trudno jest nagrzać i utrzymać pożądaną temperaturę (jesli jeszcze mur jest ze szczelinówki a styropian położony na placki to kaplica...)

Podsumowując: albo ciepło ucieka przez konstrukcje i daje uczucie chłodu albo zimne powietrze wlatuje przez braki w izolacji, albo jedno
  • Odpowiedz
@Galbraith: pomyślę o tej piance, może rzeczywiście uda mi się zamontować ten panel na stałe i będzie trochę lepiej
@Zdenek: dziękuję za analizę, szczegółów musiałbym dowiedzieć się od właściciela mieszkania. A że mieszkanie jest wynajmowane, to zależy mi jedynie na przynajmniej częściowym wyeliminowaniu problemu.
  • Odpowiedz
@Cookiee jak wszystko uszczelnisz, to zacznie się wilgoć zbierać. Przemyśl, czy wolisz grzyba, smród i choroby czy nieszczelne drzwi balkonowe. Tamtędy wpada świeże powietrze, jak nie ma innych dopływów to bedzie słabo (np będzie zaciągało zapachy od sąsiadów przez okap w kuchni)
  • Odpowiedz